BDZ Sandžaka poziva Vučića da vrati Ugljanina u Vladu kako bi se smanjile tenzije

Novi Pazar – Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Sandžaka izražava zabrinutost zbog neodmjerenih izjava predsjednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina koje sadrže brojne neistine i prijetnje te kao takve izazivaju uznemirenost svih dobronamjernih građana Sandžaka.

BDZ Sandžaka poziva premijera Vučića da što prije iznađe mogućnost za povratak Sulejmana Ugljanina u Vladu, jer je to jedini način da prestane sa huškačko-prijetećom retorikom. Samo kada nije član Vlade, Sulejman Ugljanin najavljuje da će mijenjati lokalnu vlast u Sandžaku „prljavom motkom“. Dok je izvan Vlade, Ugljanin svoje političke protivnike naziva udbaškim saveznicima i razbijačima bošnjačkog jedinstva.

Neistine oko formiranja BNV prije 4 godine

Neistina je da je njegova lista prije četiri godine nudila sudjelovanje u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Naprotiv, javnosti je poznato da se na konstituirajućoj sjednici Vijeća koju je zakazalo Ministarstvo njegovih trinaest vijećnika nisu pojavili čime je direktno opstruirano konstituiranje Vijeća.

Ugljanin izgovorio veliki broj neistina

Masovna krađa na izborima u Tutinu potvrđena video snimcima toga dana, kao i iznošenje ovakvih nesitina, te pozivi na nasilje radi osvajanja loklane vlasti ni pošto ne mogu biti temelji za bošnjačko jedinstvo o kome Ugljanin svakodnevno govori. A daleko bilo da će većina Bošnjaka povjerovati da je koalicija SDA i SPS-a u Sjenici, uz dva potkupljena mandata, osovina nacionalnog jedinstva.

Pozivamo gospodina Ugljanina da prestane s ovakvom retorikom jer vjerujemo da je četvrt vijeka tenzija i političkih sukoba u Sandžaku dovoljna lekcija i krivcima i žrtvama.

Ovakvu retorika ne možemo drugačije razumjeti osim kao namjernu provokaciju kako bi se i dalje osiguralo učešće u Bošnjačkom nacionalnom vijeću isključivo njegove političke opcije.

Izvor: BDZ Sandžaka

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO