Naslovna Sport Fudbal Barsa preslušala Milan. Galata u četvrtfinalu LŠ !!!!

Barsa preslušala Milan. Galata u četvrtfinalu LŠ !!!!

champions league

Izvor: Blic

Da je kojim slučajem 18-godišnji Nijang pogodio gol Barselone a ne stativu kada je izbio sam pred golmana Valdesa, priča na Nou Kampu sa revanš meča Lige šampiona bila bi verovatno povoljnija po Milan. Dva minuta kasnije kazna za taj promašaj je stigla u vidu drugog gola Mesija, koji je poveo Barsu do 4:0 i eliminacije roso-nerih koji su u prvom meču slavili sa 2:0. U četvrtfinale je prošao i Galatasaraj, koji je posle 1:1 u Istanbulu pobedio Šalke sa 3:2 u Gelzenkirhenu i tako eliminisao ovog nemačkog predstavnika.

Siloviti naleti Barselone sabili su Milan od samog starta u svoj kazneni prostor, a samo pet minuta od prvog sudijinog zvižduka euforija na tribinama Nou Kampa dostigla je vrhunac.

Mesi je kod ivice kaznenog prostora odigrao dupli pas sa Ćavijem, koji je bio samo dva metra udaljen, a onda je odmah šutirao, zbunivši dva čuvara pred sobom. Lopta je u luku otišla u gornji levi ugao, a nemoćni i na ovoj utakmici ne baš pokretljivi Abijati ostao je ukopan – 1:0.

Razigrala se tada Barsa, sa svih strana pretnja se materijalizovala brzim dodavanjima i opasnim udarcima, a sa nije bilo jedne sjajne odbrane golmana roso-nerih posle šuta Inijeste i loše reakcije Mesija koji je glavom odbitak posle odbrane i prečke loptu poslao u spoljni deo mreže, domaćin bi i ranije poveo.

No, to se desilo tek posle kolosalne prilike za Milan, koja je i odredila tok meča. Igrao se 38. minut kada je Montolivo savršeno proigrao mladog Nijanga, a 18-godišnjak koji je prethodno odigrao samo 15 minuta u Ligi šampiona ove zemlje odmah utekao Maskeranu. Izašao je mladi špic Milana sam pred Valdesa, uspeo da pošalje loptu pokraj njega, ali je samo pogodio stativu.

I, dok su se roso-neri bunili što mađarski arbitar Viktor Kasai nije svirao penal za njih, jer je u nastavku pomenute akcije Boatenogov centaršut izgleda rukom zaustavio Pike, nova erupcija oduševljenja prodrmala je Nou Kamp. Mesi je ponovo bio egzegutor, a na 2:0 je povisio posle asistencije Inijeste, šutiravši sa desne strane, sa oko 18 metara, kroz noge Meksesu a Abijatiju ispod ruku.

Tek što su se akteri razigrali na početku drugog poluvremena, Barsa je ostvarila svoj cilj: do preokreta u ovom dvomeču, preokreta zvanog 3:0, stigla je na sjajnu asistenciju Ćavija. Njemu je osvojenu loptu dodao Maskerano, a sjajni povratnik u tim Barselone je pokazao da je povreda prošlost – tačno izvan domašaja Konstanta dodao je loptu na desnoj strani Vilji, a ovaj iznova nepomičnog Abijatija matirao na svoje i oduševljenje svih prisutnih navijača, osim 5.000 onih koji su došli da bodre Milan.

A što se Milana tiče, njegov trener Alegri je poslao u nastavku na teren i Muntarija i Robinja i Krkića, a upravo su “naš” i brazilski internacionalac stvorili prvu ozbiljniju šansu, i to tek u 81. minutu. Ona nije iskorišćena usled intervencije odbrane Barse u poslednjem trenutku, a kazna je stigla i za taj promašaj. U drugom minutu sudijske nadoknade vremena Đordi Alba je sjajno istrčao kontru, a dobro proigravanje od strane Sančeza sa desnog krila omogućilo mu je da roso-nerima zapečati sudbinu postizanjem gola za konačnih 4:0.

Duel u Gelzenkirhenu se možda neopravdano našao u senci derbija na Nou Kampu, pošto je bilo jednako uzbudljivo. Mreže su se tresle čak tri puta u prvom i dva u drugom poluvremenu, sve je krenulo kako su navijači Šalkeamogli da požele, ali su fudbaleri Galatasaraja bili neumoljivi i preokrenuli rezultat.

 

Iako su gosti iz Istanbula bili bolji na početku i dva puta zapretili preko Drogbe, poveo je nemački predstavnik. Nakon što se domaćin oslobodio pritiska, nastala je gužva u kaznenom prostoru posle kornera Farfana u kojoj se najbolje snašao Nojštader i jednu “ničiju loptu” poslao u mrežu za 1:0.

 

Time je Šalke nastavio tradiciju da postiže golove na svakom meču u Ligi šampiona ove sezone, ali je Galata već do odmora napravila veliki preokret. Odličan udarac Snajdera na pas Ebuea završio je tik pored stative, a u 37. minutu se krenulo od nule i to kako.

 

Posle dodavanja iz slobodnog udarca Hamit Altintop je sa 25 metara sjajno šutirao i na fenomenalan način anulirao prednost svog bivšeg kluba. Do sada ga je okvir gola devet puta sprečio da bude strelac, a u Gelzenkirhenu je uz pomoć stative postigao prvi gol ove sezone.

Samo pet minuta kasnije došlo je do erupcije oduševljenja na delu tribine gde su bili gostujući navijači. Ubojiti Burak Jilmaz je kaznio grešku rivala i lošu procenu Huvedesa, lobovao Hildebranda i otvorio vrata četvrtfinala svom timu.

Njih je u drugom poluvremenu pritvorio Mišel Bastos, ali Šalke nije imao snage za preokret koji bi im doneo kartu za prolaz među osam najboljih. Krenuli su silovito po povratku sa pauze, Puki se istakao u dva navrata, a u 63. minutu je zasijalo 2:2 na semaforu.

Majstorski šut Hogera zaustavila je prečka, da bi u nastavku akcije Muslera nadmudrio Pukija, ali se lopta odbila do Učide, on je pronašao Bastosa na levoj strani, a Brazilac iz prve pogodio metu. Opsedali su domaći gol Muslere sve do samog kraja, ali je izostao pogodak vredan odlaska u četvrtfinale, umesto čega je Umut Bulut u sudijskog nadoknadi iz kontre i definitivno presudio Šalkeu sa 3:2.

Tako će se Galata, zajedno sa Barselonom, Realom, Dortmundom, Juventusom i PSŽ-om, naći na četvrtfinalnom žrebu u petak, za koji je ostalo još dva mesta.

Revanš mečevi osmine finala Lige šampiona:

Barselona – Milan 4:0 (prvi meč 0:2)

(Mesi 5, 40, Vilja 55, Alba 90+2)

Šalke – Galatasaraj 3:2 (prvi meč 1:1)

(Nojštater 17, Bastos 63 – Altintop 37, Jilmaz 42, Bulut 90+5)

Odigrano ranije:

Mančester junajted – Real Madrid 1:1, 1:2

Borusija Dortmund – Šahtjor 2:2, 3:0

Juventus – Seltik 3:0, 2:0 (1:0)

PSŽ – Valensija 2:1, 1:1 (0:0)

Sreda, 13. mart:

20:45 Bajern – Arsenal (prvi meč 3:1)

20:45 Malaga – Porto (prvi meč 0:1)

Exit mobile version