BANKARSKI LOV U MUTNOM, NAPLAĆUJU PROVJERE STANJA, LEŽARINU NA ČEKOVIMA, UKRUPNJAVANJE NIVCA

Poskupjela provjera stanja na računu na bankomatu, banke naplaćuju opomene, potvrde o podizanju novca, čak i ležarinu za neiskorišćene čekove, kažu u udruženjima bankarskih klijenata. Narodna banka smatra da je došlo vreme da se uvede red u toj oblasti i podsećaju da od marta važi novi Zakon o platnim uslugama.

Neki su već počeli da izbjegavaju i prolazak pored bankomata, kažu strepe da će im banka i to naplatiti. Deluje preterano sarkastično, ali nije bez osnova.

“I upit stanja na bankomatu je počeo da se naplaćuje osam, deset do 15 dinara, zatim te provizije za elektronsko plaćanje, zatim trošak opomene, to je apsolutno nezakonito”, kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja klijenata “Efektiva”.

Na to banke podižu cenu usluga, Narodna banka građanima poručuje da biraju banku prema cijenovniku, a bankama da razmisle da li postoje zbog klijenata.

“Način na koji će ona biti izražena, obračunavana mora da vam bude jasan u trenutku uzimanja kredita. Na tome radimo, ali banke su uvek korak ispred nas. Mi ćemo se potruditi da uhvatimo korak s njima i zaustavimo tu praksu po onoj analogiji iz trgovine, da za ’milku’ plaćate kao da ima 200 grama, ne računajući da vi nećete da vidite da tu piše 180”, kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković.

I po sadašnjem zakonu banke su dužne da vam mjesečno besplatno šalju izveštaj o transakcijama. Po novom propisu, to će morati da rade besplatno jednom godišnje.

Cenovnik sa tarifama za platne usluge koji jedna banka ovih dana šalje klijentima je malo sitnije ispisan, ali sve je tu. Piše i da kome se ne dopadaju cene usluga, ima rok od tri mjeseca da se predomisli ili raskine ugovor.

Prošle godine banke su manje zaradile od kamata, više od naknada, ali na osnovu povećanog obima bezgotovinskog plaćanja, kažu u centralnoj banci.

“Povećanje tokom 2017. godine je negde oko dve i po milijarde dinara, ali napominjem za razliku od onih tumačenja koje dobijam u medijima, ovo nisu naknade koje se odnose na kredite. Ovo su nadoknade koje se odnose na platni promet prema inostranstvu i na upotrebu platnih kartica”, kaže Željko Jović, viceguverner NBS.

Bankama je dat rok da smanje provizije na plaćanje karticama sa sadašnjih 0,8 na 0,2 procenta. Oni klijetima poručuju da mogu da koriste njihove pakete usluga i elektronsko bankarstvo gde je, na primer, provera stanja besplatna.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO