Naslovna Vijesti Svijet Ban: Okrutna akcija Izraela

Ban: Okrutna akcija Izraela

Doha — Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun označio “okrutnom akcijom” ubistvo desetine Palestinaca u Gazi u izraelskom granatiranju i pozvao na momentalan kraj borbi.
Ban se sinoć u Dohi, prvoj stanici bliskoistočne turneje, u pokušaju da se okonča krvoproliće, sastao sa emirom Katara šeikom Tamimom bin Hamadom al Tanijem, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i katarskim ministrom spoljnih poslova Kaledom al Atijom, pre posete Egiptu.
“Dok sam bio na putu za Dohu, još desetine civila je ubijeno u izraelskim vojnim udarima u Gazi i ja osudjujem tu okrutnu akciju”, naveo je Ban u saopštenju. nakon razgovora s Atijom.
“Izrael se mora maksimalno uzdržati. Ponavljam svoj zahtev svim stranama da moraju poštovati medjunarodno humanitarno pravo. Nasilje mora odmah prestati”, dodao je on , preneo je Rojters.
Više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo je dok je Izrael granatirao kvart Šedjaija i borio se s ekstremistima u najkrvavijem sukobu trinaestodnevne ofanzive.
Atija je označio ubistva masakrom, naglasivši da Izraelu ne sme biti dozvoljeeno da izabere kada da vodi rat i kada da stane.
“Osudjujemo sve zločine koje je počinio Izrael protiv palestinskog naroda, a od kojih je najnoviji Šedjaija masakr danas”, rekao je Atija, istakavši da su većina žrtava žene i deca.
Katar je inače mogući posrednik za okončanje nasilja nakon što je Hamas, koji kontroliše pojas Gaze, odbacio egipatsku inicijativu za prekid vatre.
Hamas traži da svaki dogvor o tome mora da uključi ukidanje blokade koju su Izrael i Egipat uveli na pojas Gaze još pre sedam godina i povratak na razumevanje na osnovu koga je okončana prethodna runda sukoba 2012. godine.
Zvaničnici SAD su rekli da je Vašignton pitao Katar da pokuša da utiče na Hamas, čiji lider živi u Dohi, ali oni navode da Izrael to ne bi prihvatio.
Atija kaže da Katar prenosi samo palestinske zahteve, koji moraju da uključe otvaranje graničnih prelaza izmedju Egipta i Gaze i Gaze i Izraela.
“Konsultacije i diskusije još uvek traju kako bi se postigao prekid vatre jednostavno iz razloga što palestinski narod ne može više da prihvati dugu opsadu”, rekao je Atija.
Hamas takodje traži da se oslobode pripadnici te organizacije koji su nadavno uhapšeni na Zapadnoj obali u okviru potrage za tri izraelska tinejdžera oteta 12. juna, čija su tela nadjena 18 dana kasnije nedaleko od mesta gde su oteti.
Ban Ki Mun će nakon Katara, osim Egipta posetiti Izrael, palestinske tertorije i Jordan.

Exit mobile version