Bakir Izetbegović: Očekujem presudu za genocid u celoj BIH

Sarajevo – Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u razgovoru za „Dnevni avaz“ uoči današnje historijske presude Radovanu Karadžiću, kreatoru i tvorcu najvećih zločina i genocida u BiH, iznio je svoja očekivanja.
– Najteži zločini zahtijevaju najtežu kaznu. Očekujem da Radovan Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužbe, a to znači i za genocid u cijeloj Bosni i Hercegovini, ne samo u Srebrenici. Za progone, istrebljenje, konclogore, masovna ubistva, i da bude osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Sve drugo bilo bi izrugivanje žrtvama genocida, istini i međunarodnoj pravdi – potcrtava Izetbegović.
Prihvatanje istine
On ističe da očekuje da će osuđujuća presuda utemeljena na istini na zločin odgovoriti pravdom te da će kao takva doprinijeti stabilizaciji prilika i unapređivanju odnosa kako u BiH tako i u regionu
– Pomno smo pratili suđenje, jer je riječ o ključnom periodu naše historije, riječ je o satisfakciji za desetine hiljada poginulih i stotine hiljada prognanih. Utvrđivanje činjenica je vrlo bitno, jer sužava prostor za proizvoljne i zlonamjerne interpretacije. Postoji nešto što je bitnije i od same kazne, smatram da ova presuda mora dovesti do prihvatanja istine i otrežnjenja, prije svega u srpskom narodu – kaže Izetbegović.
Iako smatra da nema kazne kojom bi adekvatno bili kažnjeni zločini počinjeni tokom agresije na BiH, Izetbegović cijeni da bi ona najstrožija koju propisuju međunarodni pravni akti, ipak bila svojevrsna preventiva od zločina i genocida za buduće generacije.
Težak put
– Nema te kazne koja može biti potpuna satisfakcija žrtvama, ali sam čin osude za najteže krivično djelo, kao i izricanje najstrožije kazne koju poznaje međunarodni pravni poredak, predstavlja makar djelić pravde koji pruža nadu da se genocid više nikada, nikome i nigdje ne dogodi – ističe Izetbegović.
Naglašava i da se, ako očekivanja svih onih koji traže pravdu u ovom slučaju budu ispunjena, mogu očekivati i burne reakcije.  
– Cijeli region mora se suočiti s činjenicama i istinom o proteklom ratu. Buduće odnose moguće je graditi samo na prihvatanju istine. Ovo jeste težak put, ali je jedini ispravan. Jasno je da će isprva reakcije biti burne, ali dugoročno bi ova presuda morala djelovati smirujuće – zaključuje Izetbegović.
Ne davati paušalne ocjene u sistemu sigurnosti

Predsjedavajući Izetbegović i druga dvojica članova Predsjedništva BiH ranije su osudili terorističke napade u Briselu.
Izetbegović je odgovorio i na upit o tome cijeni li da su nadležne bh. strukture u ovom trenutku spremne odgovoriti opasnostima i izazovima koje sa sobom nosi terorizam te na koji način Predsjedništvo BiH može utjecati na bolji sistem koordinacije nadležnih agencija i službi, koji trenutno neki zvaničnici ocjenjuju neadekvatnim.
– Bezbjednosna struktura BiH je složena, ali mislim da ne treba olako davati paušalne ocjene o njenoj adekvatnosti. Bitno je da svi segmenti sistema bezbjednosti rade svoj posao. Predsjedništvo BiH kao i do sada će djelovati u okviru svojih ustavnih nadležnosti, ali i inicirati druge nivoe zakonodavne i izvršne vlasti da ulože dodatne napore u borbi protiv terorizma – kaže Izetbegović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO