Naslovna Featured Istaknuto Baka na “ničijoj zemlji”, moli da ne bude nasilja VIDEO

Baka na “ničijoj zemlji”, moli da ne bude nasilja VIDEO

Jedna starija žena stajala je na ničijoj zemlji i pokušavala da da zaustavi sukob mladih Palestinaca i izraelske vojske u Vitlejemu na Zapadnoj obali.

Staricu je reporter “Raša tudeja” snimio kako pokušava da urazumi sukobljene strane, neizmenično hodajući od teško naoružanih pripadnika izraelskih bezednosnih snaga do Palestinaca koji su bacali kamenice.

Na snimku se vidi i kako ženu maskirani Palestinac u jednom trenutku udara i ona pada na zemlju, ali joj ubrzo drugi Palestinac pomaže da ustane.

Najmanje osam osobe stradalo je na protestima Palestinaca nakon američkog priznanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela, dok je više stotina njih povređeno.

Jedan od ubijenih Palestinaca je Abu Turaje (28) koji nema noge i koji se kretao pomoću invalidskih kolica, a on je ubijen u napadu izraelskih snaga bezbednosti na Zapadnoj obali.

Kako se navodi, on je noge izgubio 2008. takođe u izraelskom napadu, ali na izbeglički kamp u Gazi.

Društvene mreže preplavljene su Abuovim fotografijama, a pojedini novinari navode da bi njegova smrt mogla da bude okidač za treću intifadu.

Predsednik SAD Donald Tramp izazvao je veliku buru u čitavom svetu kada je nedavno saopštio da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela i najavom da američka ambasada biti prebačena iz Tel Aviva u Jerusalim.

Na osnovu plana Ujedinjenih nacija iz 1947. godine predviđena je podela Palestine u tri entiteta: jevrejsku državu i arapsku državu, a da Jerusalim bude “corpus separatum” (zasebno telo, entitet), pod specijalnim međunarodnim režimom.

Plan su prihvatili cionistički lideri, ali su ga arapske vođe odbacile. Nakon prestanka mandata Velike Britanije nad Palestinom proglašena je država Izrael u maju 1948. godine sa zapadnim Jerusalimom kao glavnim gradom, a istočni Jerusalim je bio pod kontrolom Jordana.

Izrael je istočni deo Jerusalima osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao. Na osnovu zakona iz 1980. Jerusalim je postao “večni i nedeljivi” glavni grad Izraela.

Palestinska uprava namerava međutim da istočni Jerusalim proglasi glavnim gradom svoje buduće države, nezavisne Palestine koja bi obuhvatala Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Kongres SAD je 1995. godine usvojio “Akt o jerusalimskoj ambasadi” kojim poziva svoju vladu da premesti Ambasadu u Jerusalim “glavni grad države Izrael”. Zakon je obavezujući, ali ima klauzulu koja je omogućavala predsednicima SAD da odlažu primenu na po pola godine. Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi i Barak Obama su sistematski svakih šest meseci odlagali odluku o preseljenju.

Exit mobile version