Bajramske čestitke vjerskih i političkih lidera

Novi Pazar – Podpredsednik Vlade republike Srbije i Ministar za spoljnju i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovjesti predstojeće bajramske dane.

Svim muslimanima upućujem najiskrenije čestitke povodom nastupajućeg Kurban bajrama. Želim da ove mubarek dane dočekate u zdravlju i blagostanju, sa svojom porodicom i prijateljima. Neka nam ovaj praznik ojača nadu u bolju budućnost za nas i našu decu i da svi zajedno krenemo u njeno ostvarivanje. Bajram mubarek olsun!

Glavni muftija Islamske zajenice u Srbiji Mevlud Dudić je čestitajući predstojeći Bajram poželeo da muslimani u celom svetu praznik provedu u miru, zdravlju, raspoloženju i rahatluku sa clanovima svojih porodica.

“Pravi musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku sigurni drugi ljudi,stoga neka nam Bajram ulepšaju reči i pružena ruka prema našim komšijama koji su najbolji svedoci naše iskrenosti u veri”, naveo je Dudić u čestitki.

BAJRAM

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović čestitao je svim pripadnicima islamske veroispovesti predstojeći Kurban bajram.

“Želim da ovaj veliki muslimanski praznik provedete u dobrom zdravlju, miru, sreći i blagostanju, u veri i nadi u bolje sutra, u krugu vaših porodica, komšija i prijatelja”, navodi se u Mahmutovićevoj čestitki.

 

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je povodom Kurban bajrama uputio čestitke Bošnjacima u Sandžaku, dijaspori i svim vernicima koji obeležavaju ovaj praznik.

“Neka ovaj blagdan bude posvećen širenju jedinstva među Bošnjacima, da ga provedete u duhu tolerancije zajedno sa svojim komšijama i prijateljima”, naveo je Ugljanin u čestitki.

Predstojeći Bajram čestitali su i predsednik BNV-a u tehničkom mandatu Esad Džudžo, nosilac liste “Za Bošnjake,Sandžak i Muftiju”, Jahja Fehratović, predsednik Bošnjačke narodne stranke Mujo Muković.
Islamski vernici sutra počinju četvorodnevnu proslavu jednog od dva svoja najveća praznika-hadžijski Kurban-bajram (Dan žrtve).

Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva – Bajram-namaz.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban-bajram je dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama.

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u Ćabi, odnosno u Meki, u Saudijskoj Arabiji, najvećem islamskom svetilištu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO