Naslovna Vijesti Politika “Bajden će poslati poruku Rusima i Putinu”: Bela kuća o planovima predsednika...

“Bajden će poslati poruku Rusima i Putinu”: Bela kuća o planovima predsednika SAD tokom boravka u Poljskoj

“bajden-ce-poslati-poruku-rusima-i-putinu”:-bela-kuca-o-planovima-predsednika-sad-tokom-boravka-u-poljskoj

Politika Svet Vesti  “Bajden će poslati poruku Rusima i Putinu”: Bela kuća o planovima predsednika SAD tokom boravka u Poljskoj 18/02/20238 Views Džo Bajden, koji će prvu godišnjicu rata u Ukrajini obeležiti putovanjem u Poljsku, iduće sedmice razgovaraće telefonom sa francuskim, italijanskim i britanskim kolegama, saopštila je Bela kuća.

Iz Varšave, gde će boraviti u utorak i u sredu, američki predsednik će „uputiti poruku (Vladimiru) Putinu i ruskom narodu“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi na konferenciji za medije.

Džo Bajden, koji će 3. marta primiti nemačkog kancelara Olafa Šolca, „razgovaraće telefonom sledeće nedelje sa određenim brojem naših saveznika“, primetio je on.

Džon Kirbi je potom dodao da će to biti francuski predsednik Emanuel Makron, britanski premijer Riši Sunak i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

“Dok se približavamo našoj prvoj godišnjici, sa ponosom možemo da kažemo da je naša podrška Ukrajini i dalje jaka i da je međunarodna koalicija za pomoć Ukrajini jača nego ikad”, rekao je portparol.

Ali, ponovio je da Bajden ne planira da poseti Ukrajinu sledeće nedelje niti da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kojeg je primio u Beloj kući u decembru.

Džo Bajden će se u Varšavi sastati sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Pored toga, sastaće se sa „Bukureštanskom devetorkom”, istočnoevropskim zemljama koje su članice Zapadne odbrambene alijanse.

Američki predsednik će održati govor u glavnom gradu Poljske.

Poslednja poseta 80-godišnjeg demokrate Poljskoj, pre nešto manje od godinu dana, ostaće upamćena po izjavi u kojoj je ruskog predsednika nazvao „krvolokom” i ocenio da „ne može da ostane na vlasti”.

Bela kuća je kasnije saopštila da on nije pozivao na promenu vlasti u Rusiji.

 

Izvor: Danas

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Podeli

Exit mobile version