Bahati rektor Miladin isterao profesora na pravdi Boga!

Novi Pazar – Profesor prava Borislav Grahovac izjavio za radio Sto plus da mu je rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) Miladin Kostić, bez ikakvog zakonskog osnova, uručio otkaz i najavio da će pravdu potražiti na sudu.

Prema njegovim rečima, povod za otpuštanje je bilo to što nije mogao da dođe na ispit koji je bio zakazan za 29. avgust.

“Tih dana sam boravio u Kanadi gde sam morao da svedočim na sudu u Vankuveru. Takođe, zbog ranije zadobijenih povreda u saobraćajnoj nesreći, lekari mi ne preporučuju često letenje pa nisam smeo da putujem avionom do 12. septembra. I zbog toga nisam mogao nikako da stignem na ispit”, rekao je Grahovac.

On ističe i da je o svemu tome obavestio Kostića, a da je, kada je stigao u Srbiju, izvadio lekarsko uverenje, ali da ga rektor nije uvažio.

Grahovac smatra da je pravi razlog njegovog otkaza ukazivanje na probleme ove visokoškolske institucije zbog koje je ušao u sukob sa Kostićem.

“Poslednjih par godina trpeo sam ozbiljan mobing, ali sam izbegavao konflikte. Na DUNP imamo autokratsku vlast Kostića, imamo nepotizam i brojne nezakonitosti. Oduzeti su mi predmeti koje sam predavao, iako su studenti moj rad ocenili odličnim ocenama. Kostić prednost daje poslušnicima, ne stručnjacima, pa su tako pojedini profesori u privilegovanom položaju”, rekao je Grahovac.

On je dodao da je podneo tužbu Osnovnom sudu u Novom Pazaru i da će na taj način pokušati da povrati svoje radno mesto, a da izlaženjem u javnost želi da ohrabri i druge profesore da progovore o problemima na ovom univerzitetu.

Rektor Državnog univerziteta Miladin Kostić ističe da je Grahovac otkaz dobio u skladu sa zakonom.

“Problem nije samo u tome što se Grahovac nije pojavio na ispitu 29. avgusta, već nije došao na posao do 18. septembra. Lekarsko uverenje koje je dostavio nema pravnu osnovu, izvadio ga je tek nakon što mu je uručena opomena da će dobiti otkaz ukoliko ne dođe na posao”, rekao je Kostić.

On demantuje navode profesora o mobingu i dodaje da je Grahovac predavao na predmetima iz oblasti u kojima ima doktorat, kao i da se odluke na univerzitetu donose u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom i podzakonskim aktima ove visokoobrazovne ustanove, a ne autokratski.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO