Bačevac u skupštini o slučaju Bakan i policijskom prebijanju Edina Hadžovića

NOVI PAZAR/BEOGRAD – Četvrtog marta 2019. godine u Zemunu, prelazeći ulicu na pešačkom prelazu, pokošen je student Ernad Bakan, novopazarac, koji posle dva dana umire u zemunskom KBC. Strašna slika njegove pogibije, koja se širila internetom, šokirala je sve građane Srbije i naročito pogodila i prestravila roditelje koji su svoju djecu poslali na studiranje u neki od centara .

Od početka ovog slučaja bilo je nejasnoća i nelogičnosti u sprovođenju predistražnih radnji, tako da sam 27. marta zatražio informacije o datom slučaju od ministarstva pravde i apelovao na ministarku pravde Nelu Kuburović, da se sa posebnom pažnjom i pijetetom odnosi prema ovom slučaju. 20. maja dobio sam odgovor od ministarke da Treće osnovno javno tužilastvo u Beogradu postupa po krivičnoj prijavi MUP-a protiv okrivljenog i preduzima radnje u skladu sa zakonom. Međutim već 237. dana od kobnog događaja traju predistražne radnje. Već 237. dana nije pokrenut postupak odnosno suđenje pred nadležnim sudom.

Stoga pitam ministarku pravde Nelu Kuburović zašto se po ovom slučaju ne pokreće postupak i zašto ne zapčinje suđenje pred nadležnim sudom?

Predugo trajanje predistražnih radnji porađa ozbiljnu sumnju kod porodice nastradalog i građana koji se interesuju za slučaj da se želi nešto sakriti ili zaobići. Ako treba da predistražnje radnje traju bezmalo godinu dana, šta očekivati, koliko treba suđenje da traje. Rekao sam tada pa i sada želim da ponovim, da unesrećenim roditeljima ništa ne može biti zamena za njihov neutešni gubitak. Jedino je pravda i istina za njih lekovta.

Jos jedan incident u Novom Pazaru je uznemirio javnost. Naime u jednom kafiću prilikom proslave dečijeg rođendana je došla policija. Jedan od roditelja, Edin Hadžović, pokušao je da zaštiti decu i nakon kraće rasprave sa policijom jedan od policajaca ga udara pesnicom u lice. Snimak ovog događaja je takođe dospeo u javnost preko društvenih mreža. Edin Hadžović je nakon privođenja zatražio lekarsku pomoć i u medicinskoj ustanovi konstatovane su mu teške telesne povrede u predjelu lica. Na snimku se jasno vidi da je policajac prekoračio svoja ovlašćenja i prekomerno upotrebio silu. Ovakva reakcija policije je izazvala proteste ispred policijske uprave u Novom Pazaru. Učesnici protesta među kojima je bilo i nekoliko čelnika nevladinih organizacija su nosili parole “Mi vas placamo vi nas bijete”, “Pravda za Limara”, “Stop batinašima”, itd. Direktor policije Vladimir Rebić se nakon toga sastao se sa učesnicima protesta u Novom Pazaru. On je tada naglasio da nasilje od strane policajaca niti bilo kod građanina ne može biti tolerisano, nakon čega je pokrenuta procedura kojom bi se utvrdilo da li je bilo prekoračenja ovlašćenja prilikom intervencije kada je povređen Edin Hadžović. Uprava kriminalističke policije je završila sve istrage. Međutim ništa se ne dešava i ceo slučaj stoji već duže vrijeme. Odugovlačenje rađa sumnju da se nešto želi sakriti ili da se zeli izbeći sankcionisanje policajca protiv koga se vodi postupak. Da bi izbegli svaku sumnju i ojačali poverenje u policijske sluzbenike nase zemlje:

Zahtevam od nadležnog ministarstva da mi dostavi informaciju da li je zavrsena procedura i da li je utvrđeno da je u ovom slučaju došlo do prekoračenja ovlašćenja od strane službenog lica ?

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO