Naslovna Featured Istaknuto Bačevac: Tolerancija nije ustupak ili popustljivost već poštovanje i uvažavanje svih ljudi

Bačevac: Tolerancija nije ustupak ili popustljivost već poštovanje i uvažavanje svih ljudi

bacevac:-tolerancija-nije-ustupak-ili-popustljivost-vec-postovanje-i-uvazavanje-svih-ljudi

Danas je međunarodni dan tolerancije.

Na današnji dan 16. novembra 1995. godine države članice UNESCO-a usvojile su Deklaraciju o principima tolerancije, koja je na najbolji način definisala toleranciju- kao  ravnotežu u razlikama i kao odgovornost koja podstiče razvoj ljudskih prava.

U organizaciji Poverenice za ravnopravnost Brankice Janković u Klubu poslanika održana je konferencija povodom međunarodnpog dana tolerancije na kojoj je kao uvodničar govorio i predsednik Odbora za ljudska manjinska prava i ravnopravnost polova dr Muamer Bačevac.

Bačevac je istakao da tolerancija nije ustupak ili popustljivost, ona označava poštovanje i uvažavanje svih ljudi, različitih po izgledu, ponašanju, govoru i svetonazorima.

”Neznanje o drugima i drugojačijima rađa predrasude, predrasude rađaju stereotipe, stereotipi rađaju strah, strah rađa mržnju, a mržnja pre ili kasnije rezultira nasiljem  nad drugima i drugačijima. Protivno toleranciji stoji nacionalizam koji pokušava da anulira trpeljivost, nacionalizam koji iz jednog naroda iscrpljuje svu kreativnu energiju koja treba da bude zamajac njegovog razvoja”, naglasio je Bačevac.

On je istakao da su nam danas,  više nego ikada, neophodne trpeljivost i tolerancija jer one, kako je istakao, prethode međusobnom upoznavanju i razumevanju, odnosno solidarnosti i prosperitetu.

 

Senada Kalić

Podeli

Exit mobile version