Naslovna Featured Istaknuto Bačevac: Rigoroznom kontrolom zagađenja bukom do boljeg zdravlja građana

Bačevac: Rigoroznom kontrolom zagađenja bukom do boljeg zdravlja građana

bacevac:-rigoroznom-kontrolom-zagadjenja-bukom-do-boljeg-zdravlja-gradjana

Narodni poslanik dr Muamer Bačevac istakao je u govoru u Narodnoj skupštini posvećenost Socijaldemokratske partije Srbije Uu zaštiti životne sredine i istakao da njena zaštita mora biti od suštinske važnosti Srbiji u narednim godinama kako bi izbjegli teške posljedice zanemarivanja zaštite životne sredine.

„Zakon o zaštiti od buke predviđa primjenu najboljih praksi koje se sprovode u Evropskoj uniji, i osim bitnog napretka ka usaglašavanju propisa sa EU, nadležni organi će biti u mogućnosti da primjene rješenja koja su već primjenjuju u EU, poput konstantnog mjerenja buke u gradovima i kreiranja tih zona i strateških karti buke neophodnih za akustično zoniranje i u budućem urbanističkom planiranju,“ naveo je dr Bačevac.

„Buka je jedan od osnovnih uzroka kompleksnog oštećenja zdravalja, sa posebno negativnim uticajem na mentalno zdravlje i razvoj djece. Dokazano je da buka predstavlja jedan od značajnih faktora neurotizacije ličnosti, a neuroze su danas među vodećim oboljenjima, posebno u gradskim sredinama. Čak i minimalna buka uzrokuje porast anksioznosti, agresivnog i neprijateljskog ponašanja“, objasnio je dr Bačevac.

Dr Bačevac je napomenuo da je prilikom izrade zakona uzete su u obzir i primjedbe građana koji su prijethodnih godina imali najveće probleme sa zagađenjem bukom i to se ogleda u članovima koji se odnose na mjerenje buke ugostiteljskih objekata i ovlaštenju komunalnoj miliciji da na licu mjesta vrši mjerenje buke i izriče odgovarajuće mjere.

„Zaštita životne sredine kao najznačajnije opšteg dobra jedne zajednice je jedna od osnovnih vrijednosti socijaldemokratije, SDPS će nastaviti da se zalaže za unapređenje zaštite građana od zagađenja bukom kroz usvajanje najviših standarda i praksi Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije,“ zaključio je dr Bačevac.

Podeli

Exit mobile version