Bačevac: Raduje me da je DUNP odabran da delegirala člana u Komisiju za etiku Skupštine Srbije

NOVI PAZAR – Poslanici Skupštine Srbije danas su počeli novu sjednicu na čijem su dnevnom redu, između ostalog i izmjene Kodeksa ponašanja narodnih poslanika. Govoreći o izmjenama i dopunama tog Kodeksa, narodni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac rekao je da prijedlog obiluje novinama, a da je najvažnija formiranje Komisije za etiku. Bačevac je dodao da ga je posebno obradovalo da je među visokoškolskim obrazovnim ustanovama koje su odabrane da delegiraju članove Komisije za etiku i Državni univerzitet u Novom Pazaru.

Bačevac je naglasio da je uvođenje mehanizma davanja misljenja o povredi Kodeksa od strane Komisije za etiku prije nego što o tome odluči skupštinski odbor korisna novina, a da ga raduje što će takvo mišljenje davati stručnjaci i ugledni profesori, cijenjeni od struke u zemlji i šire.

Član 23a predviđa da tri člana Komisije budu sadašnji ili bivši članovi fakultetskog nastavnog osoblja (to su, prema Zakonu o visokom obrazovanju nastavnici, istraživači i saradnici), koji su na osnovnim ili master studijama angažovani ili su bili angažovani iz oblasti „etike, morala ili moralnog razvoja”.

S druge strane, planira se da dva člana budu državni službenici zaposleni u Službi Narodne skupštine.

Navedeno je pet fakulteta daju članove (filozofski fakulteti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici i jedna organizaciona jedinica fakulteta – „Državni fakultet u Novom Pazaru – departman za filozofiju”).

Bačevac je naglasio da je jako dobro jer je ovih pet fakulteta geogeafski pravilno pokrilo sve krajeve zemlje i da mu je jako drago da je Državni fakultet u Novom Pazaru izabran da delegira člana Etičke komisije Skupštine Srbije.

Bačevac je zaključio da bez morala i moralnih ljudi u politici nema napretka niti društvu niti civilizaciji.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO