Bačevac: Podneli smo amandman kojim tražimo 200 miliona više za Novi Pazar iz Budžeta Srbije

Govoreći o Budžetu za 2023. godinu tokom rasprave u Narodnoj skupštini, narodni poslanik SDP-a Dr Muamer Bačevac je naglasio da je njegova poslanička grupa podnijela amandman kojim se traži povećanje nenamjenskog transfera za grad Novi Pazar u iznosu od 200 miliona dinara.

Bačevac je podsjetio na višedecenijsku nepravdu prema gradu Novom Pazaru kojom se nesrazmjerno mala sredstva predviđaju za grad Novi Pazar uzimajućiu obzir stepen razvijenosti, broj stanovnika, broj zaposlenih i prosječnu neto zaradu.

Grad Novi Pazar ima ukupni nenamjenski godišnji transfer u iznosu od 559 miliona dinara. Bačevac je ustvrdio da po ovim kriterijumima Grad Novi Pazar ima uvjerljivo najmanja nenamjenska sredstva u Republici.

On je posebno napomenuo da je Novi Pazar grad sa najvećim porastom stanovnika od preko 20% u odnosu na raniji period kao i sa najvećim prirodnim priraštajem u Srbiji, te da je stoga i grad koji zahtjeva dodatna ulaganja u infrastrukturu.

Zbog nedostatka školskog prostora, naveo je Bačevac, Novi Pazar je jedini grad u kome školska djeca idu u tri smjene dok vrtići rade u dvije.

”U ovoj državi svi moramo biti jednaki i po obavezama prema državi ali i po davanjima od strane države. Jednakost i pravednost su najsigurniji principi za uspjeh i prosperitet jedne zajednice, jer ja duboko vjerujem da vrlina i prosperitet mogu cvjetati samo među jednakima i stoga imam dobru vjeru u premijerku, ministra Malog i kompletnu vladu da će ove moje nepobitne argumente uvažiti prije ili kasnije”, zaključio je Bačevac.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO