Bačevac odbrusio Obradoviću koji osporava postojanje Bošnjaka

Dok je Skupština Srbije razmatrala set  zakona o obrazovanju, deo prepodnevnog rada obeležila je i medjusobne rasprava  vlasti i opozicije o potrebi donošenja Zakona o dualnom obrazovanju ali i o obrazovanju na bosanskom jeziku. Lideru ”Dveri” Bošku Obradoviću zasmetalo je korišćenje termina Sandžak, pa je pokušao da ospori identitet Bošnjaka, kao i postojanje bosanskog  jezika. Na to je reagovao narodni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac, koji je pozvao predsedavajućeg Narodne skupštine da ”sankcioniše šovinistički govor mržnje i netrpeljivosti prema manjinama, posebno Bošnjacima, koje – kako je kazao Bačevac – ovaj opozicioni lider redovno čini”.

Bačevac je naglasio da su Bošnjaci  autohtoni starosedeoci ove države, njen integrativni deo; da su kao i druge manjine zaiteresovani za što intenzivnije reforme društva te da su motor evropskih integracija.

Na konferenciji za štampu Bačevac je istakao da Obradović delegiranjem davno  zaključenih pitanja i nametanjem konflikta  najbolje prikazuje ispraznost svoje nacionalističke politike, demagogiju i lažni patriotizam koji je mnogo koštao ovo društvo u bliskoj prošlosti.

On je zaključio da se skoro svi Bošnjaci u Srbiji školuju na maternjem bosanskom jeziku i da se upravo usvajaju obrazovni standardi, čime se zaokružuje obrazovanje na bosanskom jeziku za osnovne i srednje škole.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO