Naslovna Featured Istaknuto BAČEVAC: Novi Pazar i Prijepolje prvi na listi za uvođenje brzog interneta...

BAČEVAC: Novi Pazar i Prijepolje prvi na listi za uvođenje brzog interneta u selima

bacevac:-novi-pazar-i-prijepolje-prvi-na-listi-za-uvodjenje-brzog-interneta-u-selima

NOVI PAZAR – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je juče u Skupštini da će, zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj od 18 miliona evra, oko 80.000 domaćinstava u 500 seoskih naselja do kraja 2023. godine dobiti širokopojasnu komunikacionu infrastrukturu za brzi internet.

”Dobijamo sredstva za realizaciju prve faze projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, kojim se obezbeđuje ultra brzi širokopojasni pristup za oko 500 naselja, odnosno za oko 80.000 domaćinstava za koja nije postojao komercijalni interes operatera za ulaganje u mrežu”, rekla je Matić obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za taj projekat između Srbije i EBRD.

Govoreći o ovom projektu narodni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac je istakao da ovaj projekat građanima omogućava da osim telefona i televizije mogu da koriste i veliki broj savremenih servisa i usluga, kao što su: e-poslovanje, e-bankarstvo, e-obrazovanje, e-zdravstvo i druge.

”Sutra će zahvaljujući ovom projektu neka baka u novopazarskom selu Muhovu moći da se prijavi za vakcinaciju ili će jedan student iz okoline Brodareva moći preko Kobsona, Narodne biblioteke Srbije da prelista najaktuelniji udžbenik iz blasti koju priprema za ispit”, naglasio je Bačevac.

Ministarstvo je odabralo ruralne oblasti osam opština u Srbiji, a prvi na listi odabranih su Novi Pazar i Prijepolje.

Bačevac je istakao da je vreme koje danas živimo, vreme KOVID pandemije, nažalast najbolje pokazalo, značaj pristupa internetu.

„Danas je to i mesto kupovine i druženja i onlajn škole i onlajn biznisa“, zaključio je on.

indeksonline.rs

Exit mobile version