Naslovna Featured Istaknuto Bačevac: Izgradnja željeznice Raška – Novi Pazar bio bi istorijski uspjeh ove...

Bačevac: Izgradnja željeznice Raška – Novi Pazar bio bi istorijski uspjeh ove vlasti

bacevac:-izgradnja-zeljeznice-raska-–-novi-pazar-bio-bi-istorijski-uspjeh-ove-vlasti

Narodni poslanik SDP-a Dr Muamer Bačevac, apelovao je na Vladu  Republike Srbije, da što prije započne sa izgradnjom pruge Raška-Novi Pazar. Bačevac se u Narodnoj skupštini osvrnuo na vijekovnu borbu ovog kraja da dobije željeznicu, podsetivši da je prva inicijativa za izgradnju željeznice kroz Sandžak i Novi Pazar pokrenuta pre 146. godina.

Novopazarski Sandžak je sve do kraja Prvog svjetskog rata nazivan i kao “Prozor Balkana” i zbog toga je od Austougarske monarhije 1875. godine, prvi put pokrenuta inicijativa da se izgradi željeznica kroz cijeli Sandžak. Inicijativa je obnavljana i za vrijeme Kraljevine SHS ali se nije dalje odmaklo.

Prvi ozbiljniji korak da se do Novog Pazara dovede pruga započet je krajem 1949. i početkom 1950. godine kada su komunističke vlasti Srbije, uoči izbora za Skupštinu FNRJ, uz pomoć radnih akcija započele izgradnju pruge Raška – Novi Pazar, u dužini od 20 kilometara.

Omladinske radne akcije su uporno radile, čak su postavljeni i kolosjeci, lokalni list “Bratstvo” je u feljtonima pisao “Sa pruge Raška-Novi Pazar” ali su se već nekoliko mjeseci od početka izgradnje javili neki problemi u izgradnji pruge.

Bačevac je podsjetio da je na sjednici Narodne Skupštine odrzane u aprilu.2021 god, ministar građevinarstva Tomislav Momirović istakao da Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Nova Varoš zaslužuju mnogo bolju sapbraćajnu infrastrukturu i da će se u narednom periodu graditi pruga Raška-Novi Pazar.

Bačevac je istakao da projekat postoji, da je projektom predviđeno da se pruga gradi dolinom rijeke Raške, između starog i novog puta. Prema projektu, pruga dužine oko 20 kilometara, bila bi jednokolosečna i neelektrificirana.

„Pruga je od presudnog značajna za privlačenje investitora i razvoj turizma. Mi nažalost u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici nismo imali niti jednog značajnog investitora, što nije samo nepravedno već je apsolutno neodrživo, i što se mora u najkraćem roku promijeniti. Postojanje železnice i dobra putna infrastruktura su preduslovi bilo kakvog razvoja“, naglasio je Bačevac.

„Naša koalicija je mnogo učinila na izgradnji putne infrastrukture u zemlji, a izgradnja ove železnice bi je upisala u istoriji Sandžaka kao najuspešniju na ovom polju, zato apelujem da se sa izgradnjom pruge Raška-Novi Pazar započne što prije“, zaključio je poslanik SDP-a.

Podeli

Exit mobile version