Bačevac insistirao, Brnabić obećala rešenje gasovoda u Novom Pazaru i Tutinu i deponije u Prijepolju

U projekat gasifikacije Novog Pazar i Tutina ići će se već sledeće godine. Istovremeno, biće rešen i gorući problem prijepojske opštine, deponija Stanjevina, kazala jepredsednica Vlade Ana Brnabić odgovarajući na pitanja narodnog poslanika SDP-a dr Muamera Bačevca nakon njegovog višegodišnjeg insistiranja da ova pitanja budu rešena.

Predsednica Vlade Republike Srbije i ministri su na jučerašnjoj sednici parlamenta prvi put od imenovanja odgovorali na pitanja narodnih poslanika. Poslanik SDP-a  dr Muamer Bačevac ukazao je premijerki na izuzetno veliku zagađenost vazduha u Novom Pazaru. On je takođe podsetio na projekat izgradnje toplane na biomasu čija vrednost je blizu šest miliona evra, za koji je u toku izbor firme za izvođenje radova. Bačevac je podsetio da je Grad Novi Pazar za ovaj projekat obezbedio parcelu.

Toplana na bio masu imaće ekološku proizvodnju , omogućiće  jeftiniju cenu grejanja i duplo veću količinu energije, kazao je Bačevac.

Bačevac je podsetio da se trenutno  razvija projekat razvodnog gasovoda od Aleksandrovca preko Kopaonika do Novog Pazara i Tutina . On je zatražio od premijerke da što pre započne izgradnja pomenutog gasovoda s obzirom da je u Novom Pazaru i Tutinu započet proces eksproprijacije parcela preko kojih će proći trasa gasovoda. Poptupna energetska sigurnost biće na taj način obezbeđena Novom Pazaru, a istovremeno i smanjenje zagađenja vazduha, izričit je Bačevac.

”Želim da pre svega apelujem na predsednicu Vlade da se što pre počne sa izgradnjom ovog gasovoda . On je nužan i neophodan i omogućiće da se smanji zagađenje gradova kao što je Novi Pazar. Poznato je da je Novi Pazar smešten u kotlini, te da se svi greju na drvo, ugalj i mazut, a lokalna samouprava je učinila i čini puno da toplana dobije nove izvore energije, ali naglašavam izuzetno je bitno da se ovaj gasovod završi i za Kopaonik koji je turistički centar, a i za Novi Pazar koji je centar kompletnog regiona” objasnio je Bačevac.

Odgovarajući poslaniku SDP-a dr Muameru Bačevcu,predsednica Vlade Ana Brnabić kazala je, da se seća svih njegovih insistiranja da ovaj, ali i gorući problem deponije u Prijepolju bude rešen. I rešenja se, prema njenim rečima, naziru.

”Ja Vam obećavam da ću da se postaram da idemo u ovaj projekat i da ga završimo što pre. Konačno smo u budžetu za 2021. godinu budžetirali za kompletno rešavanje deponije Stanjevinje u Prijepolju o kojem ste, sećam se, i u prethodnom mandatu meni i ministru Trivanu više puta postavljali pitanje i znamo koliko je to problem. Tako da smo razvili plan i budžetirali, zatvorićemo deponiju Stanjevine. Ako postoji jedna stvar koju ćemo onda ćemo uraditi ovo. Znam koliki je problem i hvala vama jer ste nam kao narodni poslanik toliko puta skrenuli pažnju na ovaj problem da smo ga i zapamtili i rešili da  se pozabavimo i da ovo rešimo i da to bude simboličan početak rešavanja preko 3.500 ovakvih deponija širom Srbije” kazala je Brnabić.

Boljitak za sve građane kroz realizaciju pomenutih ali i drugih važnih projekata je ono za šta se SDP zalaže naglasio je na kraju Bačevac.

”Politika koju SDP promoviše jeste najteži politički put, borba za građane, borba za gasifikaciju, borba za uklanjanje  deponije. Verujte da je Novi Pazar jedan od gradova koji biju bitku i da su jako zagađeni naročito u zimskom periodu. Gasifikacija je apsolutno jedino rešenje. Borim se za Novi Pazar, isto tako za Kopaonik i Goliju i za sve ono na čemu insitira ova politika. Raduje i rešavanje pitanja deponije Stanjevine, sa imenovanjem  nove ministarke došla je nova energija, ali i sa imenovanjem novog  rukovodstva  u Prijepolju  gde su došli časni ljudi, novi ljudi, vlast koju čine SDP i SNS, preslikana koalicija kao na džavnom nivou, koja je dala jednu novu energiju i ja sam srećan da će se rešiti jedan višedecenijski problem i jedna ekološka bomba će biti sanirana, što će stvoriti uslove za ekonomski, tuirstički  razvoj tog kraja i proizvodnju zdrave hrane” zaključio je Bačevac.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO