Babacan: Turska primjer da islam i demokratija idu zajedno

babacan-turska-primjer-da-islam-i-demokratija-idu-zajedno

Turska je svojim primjerom pokazala da islam i demokratija mogu koegzistirati, izjavio je zamjenik premijera Turske Ali Babacan tokom 8. Tursko-arapskog ekonomskog foruma u Istanbulu.
“Turska je posljednjih deset godina doživjela velike promjene i transformacije. Pokazali smo svima da islam i demokratija mogu da koegzistiraju i da se takav sistem može uspješno implementirati i u praksi”, rekao je Babacan.
Napomenuo je da su političke i društvene promjene koje se dešavaju na Bliskom istoku vrlo značajne za budućnost čitavog regiona.
“Transformacije koje se dešavaju u Africi i na Bliskom istoku imaju historijski karakter. U današnje doba olakšan je pristup informacijama i znanju i lako se može pratiti šta se dešava na drugom dijelu svijeta”, kazao je Babacan, napominjući da u današnjem svijetu nijedna zemlja ni društvo ne smiju ostati u izolaciji.
“Danas više nije moguće zaštititi društvo tako što ćete ga ostaviti u izolaciji. Danas je vrlo značajno da ljudi pokažu svoj stvarni potencijal i znanje. Nemoguće je da se nastave samoizolovani politički sistemi”, smatra Babacan.
Izjavio je da svaka država svojim građanima mora osigurati potrebne uslove za sretan u uspješan život.
“Promjene se dešavaju brzo i neizbježne su. Postoje veliki izazovi u svijetu, ali isto tako današnji uslovi u svijetu predstavljaju i priliku. Kada se građani osjećaju sretnima i značajnima, onda se u zemlji može osigurati stabilnost”, pojasnio je Babacan.
Na kraju je istakao da je jedan od ključnih uvjeta za napredak svakog društva sloboda govora.
“Ne smijete samo kopirati modele iz drugih zemalja. Važno je podijeliti iskustva i ideje, ali put do promjena u svakoj zemlji je drugačiji. Najvažnije je stvoriti uslove za slobodu govora. Građani moraju imati priliku da slobodno izraze svoje mišljenje i ideje”, kazao je zamjenik premijera Turske.
(Agencija Anadolija)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO