Azerbejdžanski gas je od ključne važnosti za Tursku

azerbejdzanski-gas-je-od-kljucne-vaznosti-za-tursku

Za Tursku je azerbejdžanski prirodni gas od ključne važnosti kako bi podmirila svoje energetske potrebe na siguran i ekonomičan način, smatra Fatih Macit iz Kaspijskog strateškog instituta (HASEN)
“Turska će u suštini trošiti gas koji je sama proizvela,” kazao je Macit. Povećanjem vlasničkog udjela u projektima izgradnje gasovoda TANAP (Transanadolski cjevovod za prirodni gas)  i nalazištu Shah Deniz, Turska će imati i veće prihode iz ova dva važna projekta.
U petak je potpisan važan sporazum između Turske i Azerbejdžana, ko kome je Turska povećala udio u projektu TANAP sa 20 na 30 posto. Transanadolskim cjevovodom za prirodni gas će se ovaj energent transportovati do Evrope. Turska posjeduje i 19% vlasništva nad ogromnim nalazištem gasa Shah Deniz, smještenom u priobalnim područjima.
Turska godišnje proizvodi 750 miliona kubnih metara prirodnog gasa na vlastitom tlu, što je minorna količina u poređenju sa godišnjom potrošnjom koja iznosi 45 milijardi kubnih metara.
Obzirom da posjeduje blizu 20 posto udjela u nalazištu Shah Deniz, Turska je sada u prilici da se okoristi ovim resursom, ali na teritoriji Azerbejdžana.
Naglašavajući da se dvije trećine svjetskih rezervi prirodnog gasa nalaze istočno od Turske, Macit je kazao da joj je predodređeno da postane most koji će spajati nalazište Shah Deniz sa regijom koja je i najveći uvoznik prirodnog gasa – Evropom.
Dodatne mogućnosti za saradnju, naročito na Balkanu, otvara i sve jača saradnja između azerbejdžanske državne naftne kompanije SOCAR sa Turskom.
“Produživanje TANAP-a kroz Evropu zahvatiće i balkanske zemlje, poput Kosova i Albanije, zemalja koje ne posjeduju infrastrukturu za prirodni gas. To otvara nove mogućnosti,” kazao je Macit.
Shah Deniz je jedno od najvećih nalazišta prirodnog gasa na svijetu, sa rezervama od skoro 1,4 triliona kubnih metara. Osim Azerbejdžana, prirodnim gasom sa nalazišta Shsh Deniz se koriste Gruzija i Turska.
U posljednjih nekoliko godina su pokrenuti dodatni projekti i bušenja kako bi se putem projekta TANAP dio gasa sa ovog nalazišta izvezao na evropsko tržište.
(AA) TRT
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO