Avionom stigla pomoć iz Turske za Novi Pazar (FOTO)

NOVI PAZAR – Avion sa medicinskom pomoći iz Turske sleteo je danas oko 10 časova u Beograd, a dočekali su ga dočekali ministar Rasim Ljajić i ambasador Turske Tanžu Bilgič.

“Želim da se zahvalim Turskoj Vladi, državi i narodu za veliku pomoć. Imamo veliku količinu pomoći koja je namenjena Novom Pazaru i Tutinu, a verujem da će jedan deo pomoći otići i za Sjenicu. O kolikoj količini robe se radi, dokazuje i to da je pun avion robe ranije bio namenjen za dve ili tri države, a sada je namenjen za dva ili tri grada, odnosno opštine u Srbiji. Kao i mnogo puta do sada, pokazuje se briga Turske za dobre odnose između država, ali i za narod u Sandžaku, bez obzira da li se radi o srbima ili bošnjaciam. Ovaj virus ne bira, svi moramo biti ujedinjeni u borbi bez obzira na nacionalne i verske razlike” – rekao je Ljajić.

Prisutnima se obratio i ambasador Republike Turske Tanžu Bilgič.

“Nadam se da ćemo kroz ovo teško vreme proći sa što manje posledica. Turska je u aprilu, po nalogu našeg predsednika poslala prvi avion pomoći Srbiji, a kasnije smo dostavili dva šlepera pomoći. Očekivali smo da će pandemija olabiti tokom leta, ali na žalost vidimo da broj zaraženih ponovo raste. Verujemo da će Srbija prebroditi i ovaj period, zahvaljujući merama koje sprovodi” – poručio je turski ambasador.

Turska je u cilju pomoći u borbi protiv korona virusa, odlukom predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana poslala medicinsku pomoć u Novi Pazar. Reč je o 100.000 hiruških maski, 30.000 epidemioloških maski, 10.000 kutija hidroksihlorokina, 10.000 kutija Tamiflua, 10.000 litara dezinfekcionih sredstava, jedan mobilni rentgen, dva uređaja za PCR testove, tri Hi-Flow ventilatora, 30 centralnih kiseoničkih debimetara, 5 kanalnih EKG uređaja, dva defibrilatora, 10 UV uređaja i još mnogo toga.

“U borbi protiv pandemije nastavljamo da budemo uz Srbiju, kao i uz Novi Pazar i zato smo danas poslali pomoć po instrukcijama našeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Pomoć koju smo danas dostavili je rezultat saradnje sa centralnim i lokalnim vlastima. Zahvaljujem se vlastima Srbije na bliskoj saradnji i svima želim dobro zdravlje” – zaključio je ambasador.

E.Ćorović/indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO