photo-1 U Mešihatu Islamske zajednice uSrbiji, koji vodi muftija Muamer Zukorlić, caruju strah, ucene, prijetnje, otpuštanja objavlje “Sandžak Info”

U tekstu se navodi da Zukorlić sada više nikome ne veruje, da ima sve manje podrške, a da se dijaspora od njega vidno distancira, naročito posle obelodanjivanja snimka iz Luksemburga na kojem se vidi kako na bestijalan način uzima novac od tamošnjih Bošnjaka.

 

OSTAVIO RODBINU

 

Fijasko koji je doživeo sa Bošnjačkom demokratskom zajednicom (BDZ) i preuzimanjem ove stranke od Emira Elfića i ljudi bliskih njemu, jako su ga uzdrmali. Bio je besan na hodže koje su ostavile mihrabe i, prema njegovom nalogu ušle u politiku – navodi se u tekstu te se dodaje da je Zukorlić spreman iz Mešihata izbaciti sve one na koje se sumnja, a ostaviti samo svoju rodbinu. Takodje beogradski list Danas objavio je da se grupa imama otvoreno usprotivla muftiji Zukorliću jer nisu zadovoljni kako vodi Islamsku zajednicu u Srbiji.

 

SVE JE OTKRIVENO

 

Izvor lista, koji je želeo da ostane anoniman zbog straha za ličnu i sigurnost svoje porodice, tvrdi da je u IZ-u sve više nezadovoljnih situacijom, odnosno da je “40 posto imama otvoreno protiv Zukrolića, 20 posto ih sumnja u ispravnost delovanja IZ-a, 20 posto ih ćuti dok je samo 20 posto za muftiju.

Glavni razlog za nezadovoljstvo jeste što se “više ne insistira na jedinstvenoj nego na jedinstvu IZ-a i zato što muftija ima mnogo velikih nesporazuma sa novim reisu-l-ulemom Kavazovićem, jer ga ne promoviše lično – naveo je izvor Danasa.

Jedan od razloga za nezadovoljstvo imam je i to što mesecima ne primaju plate. Inaće ovih dana navršilo se šest godina od formiranja jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa muftijom Zukorlićem.

u Šest godina pod njenim krovom stvoren je sistem političkog i društvenog delovanja a njeni čelnici sebe vide kao jedinog pravog predstavnika ne samo muslimana nego i Bošnjaka.

Do pre nekoliko dana činilo se da sve funkcioniše, ali su događaji od prošlog vikenda nakon raskola u BDZ-u sve demantovali.

 

VREĐAO NOVINARKU, OBAVEŠTENA POLICIJA

Tekst lista “Danas” pod  nazivom “Pobuna imama protiv muftije Zukorlića” izazvao je brojne komentare i reagovanja. Među onima koji su reagovali je i Informativna služba Mešihata IZ-a u Srbiji. U saopštenju listu iznesen je, navodi se čitav niz uvredljivih i ličnih kvalifikacija na račun autorke teksta zbog čega je obaveštena  Policijska uprava u Novom Pazaru, a uz novinarku stali su i novinarska udruženja NUNS i UNS. O uvredama su obaveštena i međunarodna novinarska udruženja i Misija OSCE-a u Srbiji piše list.

 

ELFIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO REISU

Predsednik jednog krila BDZ i poslanik u novopazarskoj skupštini Emir Elfić uputio je otvoreno pismo reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BIH Huseinu Kavazoviću. Elfić obaveštava Kavazovića o previranjima unutar BDZ-a, na koji se “vrši agresija od strane pojedinaca IZ-a uz pokušaj javnog linča i diskreditacije svih onih koji su ostali dosledni politici BDZ-a”.

 

U ovom obračunu i agresiji zloupotrebljava se svetost IZ.-a i njen kredibilitet, optužujući nas da smo navodno izdali interese Bošnjaka. Postavlja se pitanje je li Emir Elfić kandidovao za muftiju i izvršio udar na IZ ili je po sredi klasična zamena teza, jer se vrši pokušaj preuzimanja stranke kako bi ista interesna grupa održala politički uticaj i nakon neprihvaćenosti u narodu da se jedno versko lice kandiduje na političkim predsedničkim izborima prošle godine – napisao je Elfić resu Kavazoviću, uz konstataciju da je “na sceni pokušaj uzurpiranja političke autonomnosti BDZ-a od onih za čiju smo se autonomnost zalagali”.

Elfić u pismu naglašava da će se njegova partija i dalje zalagati za jedisntvenu IZ-u sa duhovnim centrom u Sarajevu.

izvor: Dnevni list AVAZ

photo