Austrijske novine nakon 90 godina objavile reportažu sa Ataturkom

austrijske-novine-nakon-90-godina-objavile-reportazu-sa-ataturkom-

Reportaža koju je napravio tadašnji dopisnik lista “Die Presse” iz Turske, objavljena je na njihovoj internet stranici povodom 165 godina od osnivanja novina.
Donosimo vam reportažu objavljenu otprilike mjesec dana prije osnivanja Republike Turske:
Intervju sa Ataturkom… Mustafa Kemal Paša, osnivač moderne Turske, govori o stvaranju Republike Turske i odnosima sa Evropom koji su još i tada bili problematični.
23. septembar 1923… Ni danas nije lako doći do osnivača nove Turske, a još teže je razgovarati s njim. Zahvaljujući Turskom Uredu za štampu, naš dopisnik uspio je napraviti intervju sa čovjekom koji predstavlja najvišu vlast u novoj Turskoj. Intervju je obavljen u Kancelariji Predsjednika Republike pri Velikoj Narodnoj skupštini.
I pored moći i izuzetnosti koju posjeduje, Gazi Mustafa Kemal Paša je skromna ličnost, ostao je otvoren, jednostavan i prirodan. Strpljivo bira i razmišlja o riječima koje izgovara, u njegovom držanju uopšte nema malaksalosti, slabosti, besciljnosti ili nedorečenosti. Njegovo lice je slika na kojoj se očitavaju zrelost i velika energija.
Mustafa Kemal je dao izjave koje imaju historijsku važnost. Prvi put od nastanka Turskog nacionalnog pokreta upotrijebio je riječ republika, riječ koja je do sada veoma pažljivo izbjegavana: “Želim vam ponoviti prvi član novog Ustava Turske: ‘Suverenitet bezuvjetno pripada narodu. Cjelokupna vlast se samo i na neograničen način ostvaruje od strane naroda.’  Ove dvije rečenice i njihovo objašnjenje su jasna definicija koja ne ostavlja prostora pogrešnim shvatanjima jedne riječi – republika! Još nije dovršen proces razvoja u novoj Turskoj. Na ovom putu se mora ići do kraja. Moraju se napraviti promjene, ispravke, poboljšanja, usavršavanje još nije potpuno. Turska će u vrlo kratkom vremenu i formalno biti ono što je u svojoj suštini: Republika! Baš kao što i različite i trenutno postojeće evropske i američke republike koje iako posjeduju iste standarde i temeljne pricipe mogu iskazivati međusobne različitosti u vanjskim strukturama, tako je i Turska u svojoj stvarnoj strukturi bliska njima a od drugih republika se razlikuje u nekim vanjskim crtama. Kao i u drugim državama sa republičkim uređenjem i mi imamo nezavisnu skupštinu, i kod nas su svi ministri odgovorni za vladine resore koji su povjereni njima lično.”
Mustafa Kemal Paša kaže: “Mi ćemo biti republika koja ima predsjednika republike, lidera vlade i resorne ministre, na taj način će se samo od sebe razriješiti i pitanje glavnog grada nove Turske. Glavni grad Republike Turske je Ankara.”
U nastavku razgovora Mustafa Kemal Paša se osvrnuo i na pitanje koje evropska štampa iznova aktualizira, a to su tvrdnje da Turska na neprijateljski način okreće leđa Evropi i zapadnoj civilizaciji: “Već stotinama godina tradicija naših neprijatelja je da svim sredstvima kojima raspolažu potiču osjećaje mržnje i poniženja prema nama Turcima. Ti osjećaji i ideje, duboko ukorijenjeni u njihovim dušama, stvorili su jednu posebnu zapadnjačku svijest protiv koje se mi neumorno borimo. Uprkos svim promjenama i događajima, taj problem još nije nestao u pravom smislu. I dalje se želi misliti kako je turski čovjek suprotstavljen i neprijateljski raspoložen prema napretku, kako je turski čovjek barbarin nesposoban za bilo kakav moralni i intelektualni razvoj.  Zapad se ne zadovoljava time da u nama vidi narod osuđen na propast, nego je i učinio sve da ubrza naš slom.”
Aktivno podržati postojeći odnos sa Evropom 
Mustafa Kemal Paša: U periodu Carstva, istina je da su se vlade sultana ambiciozno trudile da spriječe svaki kontakt turskog naroda sa Evropom kako bi moćnije i bez konkurencije vladali ovim narodom i kako bi suzbili svaku vrstu izražavanja slobodne volje, međutim mi, turski nacionalisti, gledamo otvorenih očiju, pažljivo pratimo događaje u zemlji i inostranstvu. Svjesni smo da je u našem vlastitom interesu, u okviru mogućnosti, olakšati uspostavljanje odnosa našeg naroda sa svim drugim civilizovanim narodima. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da aktivno podržimo brz i blagovremen razvoj odnosa sa Evropom.”
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO