Austrijska vlada usvojila nacrt zakona o islamu

S obzirom na to da novi zakon o islamu zabranjuje djelovanje imama koji su plaćeni iz inozemstva, oni će do kraja iduće godine morati napustiti Austriju.

Austrijska vlada usvojila je nacrt zakona o islamu kojim, navodno, treba da se djeluje protiv širenja mržnje i radikalizacije.

Zabrana finansiranja imama i džamija iz inozemstva glavni je dio novog zakona o islamu.

S obzirom na to da novi zakon zabranjuje djelovanje imama koji su plaćeni iz inozemstva, blizu 65 islamskih službenika koje plaća Turska vlada, do kraja iduće godine morat će napustiti Austriju.

Bez prijelaznog roka

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz i ministar bez portfelja Josef Ostermayer nisu prihvatili zahtjev Islamske zajednice u Austriji da se uvede prijelazni rok od 15 godina, već su ostali pri tome da se problem stranih imama i finansiranja iz inozemstva riješi do kraja iduće godine.

Također, nacrt zakona koji treba proći parlament predviđa da sva udruženja i klubovi koji imaju i vjerska djelovanja ubuduće moraju djelovati pod zvaničnim vjerskim društvima kao što je Islamska zajednica u Austriji ili alevitska zajednica.

Zakon isto tako jasno podvlači da zakoni države imaju prednost u odnosu na vjerska pravila.

Predsjednik Islamske zajednice u Austriji Fuat Sanac ne podržava zakon o islamu, posebno dio koji se odnosi na finansiranja iz inozemstva i najavljuje da će se njegova organizacija najkasnije do 22. decembra izjasniti o ovom zakonu.

Izrazio je nadu da će nacrt zakona biti izmijenjen i da će se prilagoditi tako da turski imami mogu ostati u zemlji.

Inače, zakon predviđa i da se molitve drže na njemačkom jeziku.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO