BEČ – Austrijske vlasti su danas privremeno prekinule da daju građanima vakcinu AstraZeneke iz predostrožnosti, dok se ne istraži smrt medicinske sestre i bolest druge osobe nakon što su primile ovu vakcinu, saopštila je danas državna zdravstvena služba.

“Federalna kancelarija za javno zdravlje (BASG) je dobila dva izveštaja koja su potencijalno povezana sa vakcinacijom iz istog kontigenta doza AstraZenekine vakcine u bolnici u Cvetlu, u Donjoj Austriji”, navodi se u saopštenju kancelarije koji je preneo Rojters.

Medicinska sestra (49) je preminula jer je došlo do jakog koagulacionog poremećaja, dok je druga žena (35) dobila plućnu emboliju i oporavlja se u bolnici.

“Trenutno nema dokaza o povezanosti ova dva slučaja sa vakcinama”, navodi BASG. Švajcarske novine “Nideresterajhiše nahrihten”, kao i nacionalni medij ORF i novinska agencija APA navode da su obe žene medicinske sestre i da su radile na istoj klinici.

BASG navodi da zgrušavanje krvi nije zabeleženo među nuspojavama vakcine AstraZeneke.

“Iz predostrožnosti, preostale vakcine iz ovog kontigenta se ne koriste”, navodi BASG.

AstraZeneka zasad nije imala komentar nakon poziva agencije Rojters da prokomentariše ova dva slučaja.

Agencija APA citira AstraZeneku koja je navela da je britansko-švedska farmaceutska kuća u kontaktu sa austrijskim vlastima i da podržava istragu.

indeksonline.rs