Naslovna Featured Istaknuto Austrija / Broj napada na muslimane u porastu, žene meta u 98...

Austrija / Broj napada na muslimane u porastu, žene meta u 98 posto slučajeva

Centar za savjetovanje muslimana u Austriji objavio je izvještaj u kojem se navodi kako je prošle godine za 65 posto povećan broj registriranih napada na pripadnike i imovinu muslimanske zajednice u toj zemlji u odnosu na prethodnu godinu.
U izvještaju, koji je objavljen pod naslovom “Izvještaj o antimuslimanskom rasizmu za 2016. godinu“, se navodi kako je 2015. godine u Austriji registrirano ukupno 156 napada na muslimane, a da su 2016. godine registrirana 253 takva napada.
Mete prošlogodišnjih napada na muslimane u Austriji u 98 posto slučajeva su bile žene, a 62 posto tih napada dogodilo se na javnim mjestima i u sredstvima javnog prijevoza.

Neki od napada dogodili su se i unutar javnih institucija i tretiraju se kao diskriminacijski.
Savjetodavni centar koji od 2014. godine objavljuje izvještaje o napadima na muslimansku manjinu u Austriji od ove godine pruža i savjetodavne usluge žrtvama takvih napada.
“U septembru prošle godine je došlo do najvećeg porasta antiislamske retorike u medijima i politici u Austriji. Posebno su intenzivne uvredljive izjave bile prisutne uoči predsjedničkih izbora u raspravama o zabrani hidžaba i burke“, kazala je predstavnica Centra Elif Ozturk.

Podsjetivši na niz brutalnih napada na pokrivene žene, Ozturk je kazala da su gnusni bili i napadi na džamije i ostavljanje svinjskih glava u njihovim dvorištima.
“Nedavno je i Evropski sud pravde donio odluku kojom odobrava poslodavcima da zabrane nošenje vjerskih simbola na radnim mjestima, a i to će se najnegativnije odraziti na muslimanke. Iznenadila nas je takva presuda. Smatramo da se u 21. stoljeću ljudi moraju vrjednovati po sposobnostima i djelima, a ne po načinu odijevanja“, kazala je Ozturk.

Ističući kako se pokrivene muslimanke već suočavaju sa problemima diskriminacije u traženju posla, Ozturk je kazala da je misija Centra za savjetovanje muslimana da se čuje glas te populacije u austrijskom društvu i šire. 

Exit mobile version