Ataše za kulturu Ambasade Francuske: Podržavamo bogatstvo kulturnog života u Novom Pazaru

NOVI PAZAR – ”Želimo da podržimo bogatstvo kulturnog života u Novom Pazaru”, izjavio je ataše za kulturu Ambasade Francuske u Srbiji Manuel Buar, nakon sastanka sa direktorom novopazarskog Kulturnog centra Huseinom Memićem. On je kazao da sanitarna kriza pokazuje da nam je kultura danas neophodnija nego ikada i najavio intenzivniju saradnju u oblasti filma, stripa i digitalizacije u svim domenima umetnosti.

Direktor Kulturnog centra Husein Memić upoznao je goste o svim značajnim projektima koje je krovna kulturna insitucija Grada Novog Pazara realizovala poslednjih godina, kako bi unapredila uslove za programske sadržaje u svim domenima umetnosti. Memić je nakon sastanka izrazio nadu da će postojeća saradnja biti još intenzivnija u narednom periodu.

”Pošto smo i do sada imali plodonosnu saradnju sa Institutom za kulturu francuske, nadamo se da će se ta saradnja nastaviti i posle pandemije, a možda i pre. Gostima smo predstavili naše najvažnije programe i sada pokušavamo da te događaje i manifestacije produbimo i napravimo međusobnu saradnju sa galerijom, književnim i muzičkim manifestacijama. Očekujem da odmah nakon posete možemo pričati o konkretnim projektima i siguran sam da će ta saradnja biti i bolja nego što je bila do sada”, izjavio je Memić nakon sastanka.

Nakon što se detaljno upoznao i sa programskim sadržajima ovdašnjeg Kulturnog centra, savetnik za kulturu i saradnju Ambasade Francuske Manuel Buar je istakao da je nam je kultura danas neophodnija nego ikada.

”Mi smo u jednoj specifičnoj situaciji danas, ali smatram da je baš to razlog da nastavimo i produbimo saradnju koju smo već započeli. Ovo nije početak, mi već imamo ostvarenu saradnju i želimo da je nastavimo. Ovde smo da podržimo bogatstvo kulturnog života u Novom Pazaru i upravo ova sanitarna kriza pokazuje da je danas kultura neophodnija nego ikada i zbog toga smo rešili da dođemo ovde”, rekao je savetnik za kulturu i saradnju Ambasade Francuske Manuel Buar.

Intenzivnija saradnja prema rečima Buara, može se očekivati u oblasti filma, stripa i digitalizacije u svim domenima umetnosti.

”Ne mogu da navedem sve teme i domene u kojima vidim mogućnost za saradnju, ali bih naveo samo neke. Ono što ja vidim kao možda najznačajniji domen saradnje to je saradnja u oblasti filma, kome Francuska pridaje veliki značaj. Mi smo ovde već započeli saradnju sa francuskim filmskim karavanom i želimo da je nastavimo. Takođe, vidim mogućnost za saradnju i u oblasti stripa. To je oblast koju mi želimo da razvijamo, u smislu da stripske umetnike iz Francuske dovedemo ovde i ovdašnje pošaljemo u Francusku. Ono na šta sve više obraćamo pažnju je digitalizacija u svim domenima umetnosti. Spremni smo da i u toj oblasti napravimo korak napred sa Kulturnim centrom”, izjavio je Buar.

Novi Pazar je pre par dana posetio i novoimenovani ambasador Francuske u Beogradu Žan Luj Falkoni koji je takođe iskazao veliko interesovanje za kulturu i istoriju novopazarskog kraja.

rtvnp.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO