Ašćerić – Islamska zajednica će tražiti odštetu

Islamska zajednica Srbije pokrenuće pitanje odštete za paljenje beogradske Bajrakli džamije u neredima 2004, najavio je u sredu generalni sekretar Rijaseta te zajednice Eldin Ašćerić.

eldin-asscherich

“Ogorčeni smo na samu optuznicu u ovom slučaju, jer se ne pominje organizator i podstrekivač, jer ovo nije bilo spontano i nije se džamija zapalila sama od sebe. Ne pominje se ni odšteta islamskoj zajednici koja je oštećena. Sledeće pitanje je kada će da se pokrene taj postupak”, kazao je Ašćerić novinarima nakon izricanja presude okrivljenima za nerede ispred Bajrakli džamije.

Predstavnik Islamske zajednice je naveo da slučaj praktično nije vodjen zbog paljenja Bajrakli džamije, već zbog napada na policajce.

“Osudjeni su za učešće u skupini koja čini nasilje, a za to je mogao biti osudjen bilo ko ko se u tom trenutku zatekao ispred džamije”, kazao je Ašćerić.

Zastupnik Islamske zajednice Srbije Rajko Danilović, takodje najavljuje da će se pokrenuti pitanje odšte zbog paljenja Bajrakli dzamije. “Država će biti obuhvaćena tom tužbom, jer država je sklonila policiju i dozvolila je da se dodje do dzamije i dzamija zapali”, kazao je Danilović.

On je ocenio da je tužilac “traljavo” vodio postupak.

“Obuhvaćeni su momci koji su naneli povrede policajcima, nisu bili obuhvaćeni oni koji su palili džamiju, nisu obuhvaćeni ni organizatori ni naručioci. Javna tajna je da je ovo jedan sakati postupak koji je namerno tako vodjen”, kazao je Danilović.

I advokat oslobodjenih Jugoslav Tintor smatra da je javna tajna to da je glavni krivac, zapravo, policija koja je propustila da obezbedi džamiju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO