London – Osnivač WikiLeaksa Julian Assange najavio je da će uskoro napustiti Ambasadu Ekvadora u Londonu, gdje se nalazi od 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

“Mogu potvrditi da ću uskoro napustiti Ambasadu”, rekao je Assange na konferenciji za novinare održanoj zajedno s ekvadorskim ministrom vanjskih poslova.

Britanski Sky News ranije je javio da će Assange vjerovatno napustiti Ambasadu, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, što Assange nije ni potvrdio ni negirao.

Na izravno pitanje o svom zdravlju, rekao je da bi na svakog utjecao dvogodišnji boravak u zatvorenom bez svježeg zraka ili direktne sunčeve svjetlosti.

Međutim, to je opaska koju je nekoliko puta dao i ranije, javljaju agencije.

Podrška Ekvadora

Ministar Ricardo Patino, koji je sjedio uz njega, pozvao je na pokretanje međunarodne kampanje kako bi se oslobodio osnivač WikiLeaksa, javila je agencija France-Presse.

“Treba okončati tu situaciju. Dvije godine – to je, zaista, predugo. Vrijeme je da se oslobodi Julian Assange.”

“Nastavljamo mu pružati zaštitu… Nastavljamo biti na raspolaganju kako bismo razgovarali s vladama Velike Britanije i Švedske, kako bi se pronašlo rješenje tog ozbiljnog kršenja ljudskih prava Juliana Assangea”, rekao je ministar.

Švedska traži da Britanija izruči Assangea zbog optužbi dvije djevojke za seksualno nasilje, što on negira.

Boji se da će, ako se preda švedskoj policiji kako bi dokazao svoju nevinost, biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi tamo odgovarao za objavu stotina hiljada tajnih Vladinih i vojnih dokumenata.

Izvor: Agencije