Asad odlučio: Izbori u Siriji 13. aprila

Parlamentarni izbori u Siriji biće održani 13. aprila, saopšteno je u Damasku.

Sirijska novinska agencija Sana javila da je u dekretu, koji je potpisao predsednik Sirije Bašar el Asad, navedeno koliko će mesta u parlamentu imati svaka provincija u zemlji.

Poslednji parlamentarni izbori u Siriji održani su 2012. godine.

Obama i Putin razgovarali o situaciji

Predsednik SAD Barak Obama i njegov ruski kolega Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom o postignutom dogovoru dve zemlje o prestanku vatre u Siriji, saopšteno je iz Vašingtona i Moskve.

Bela kuća je navela da je tokom razgovora, koji je inicirao Putin, Obama naglasio da je neophodno da sve uključene strane u sirijski sukob poštuju dogovor, kako bi se umanjile patnje sirijskog naroda i kako bi fokus bio stavljen na borbu protiv Islamske države.

“Od sada je prioritet da se garantuje ono što su obećeli sirijski režim i opozicija, i da sve strane primene dogovor”, naglasio je Obama.

Putin je kazao da će Rusija učiniti sve što je neophodno kako bi Damask poštovao dogovor o prestanku vatre i izrazio nadu da će isto učiniti i SAD.

On je kazao da će, ako to bude neophodno, biti formirana radna grupa kako bi se razmenjivale informacije o tome da li se poštuje dogovor o prestanku vatre.

SAD i Rusija, koje kopredsedavaju Međunarodnoj grupi za podršku Siriji, su u zajedničkom saopštenju danas obelodanile tačke njihovog dogovora o prestanku neprijateljstava u Siriji.

U saopštenju je navedeno da dogovor stupa na snagu 27. februara. Dogovor o prestanku vatre ne uključuje Islamsku državu i Front Al Nusra.

“Vazdušni udari na njih biće nastavljeni”, rekao je Putin.

Strane uključene u sirijski sukob, koje su nagovestile su da će poštovati tačke dogovora, imaju rok do petka da obaveste Rusiju, odnosno SAD, da li će definitivno poštovati postignuti sporazum.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun danas je pozdravio postignuti dogovor, oceniviši da on predstavlja “tračak nade” za sirijske građane.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO