Naslovna Featured Istaknuto Arsenijević o IKT FilmFestu: Film je kolektivna umetnost

Arsenijević o IKT FilmFestu: Film je kolektivna umetnost

arsenijevic-o-ikt-filmfestu:-film-je-kolektivna-umetnost

Grad Novi Pazar organizuje prvi međunarodni festival dečijeg i omladinskog filma IKT FilmFest od 12. do 14. novembra, kada će biti izabrani i najbolji radovi.

„Filmovi su plod mašte dece i mladih. Kreirani su uz mnogo truda i ljubavi. Zato smo odlučili da ih sve prikažemo i na velikom platnu u Kulturnom centru Novog Pazara“, obrazložio je odluku žirija umetnički direktor, Stefan Arsenijević.

Oko 60 kratkih igranih i dokumentarnih filmova autora od 7 do 25 godina iz zemlje i inostranstva pristiglo je na upravo završen konkurs.

“ Okupljeni oko zajedničke ideje, timovi mladih ljudi su zajedno razvijali priču, glumili, snimali, montirali… I verujemo saznali nešto novo, kako o filmu, tako i o sebi. Puno je toga stalo u ove kratke forme. Broj prijavljenih filmova, čak 61, daleko je premašio naša očekivanja. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali na konkursu i podelili svoje filmske priče sa nama. Sa nestrpljenjem iščekujemo  da zajedno podelimo uzbuđenje premijernog prikazivanja filmova na velikom platnu”, kaže naš poznati reditelj.

Tema ovogodišnje manifestacije je prijateljstvo.

“IKT FilmFest u fokus stavlja budućnost. Uputili smo poziv mladim ljudima, u širokom rasponu od osnovne škole do fakulteta, da sa nama podele kako oni vide prijateljstvo danas. Ovi kratki filmovi, često i prvi koraci mladih autora u filmskom mediju, nastali su zajedničkim naporima. Jer film je kolektivna umetnost. Neki od njih su čak zajedno stvarali u različitim zemljama, povezani savremenim tehnologijama”, objašnjava Arsenijević,  koji je nedavno nagrađen Kristalnim globusom na Međunarodnom festivalu u Kralovim Varima za film “Strahinja Banović”.

Organizator je Grad Novi Pazar, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kultura i informisanja.

Festival će pratiti brojna kulturna i edukativna dešavanja.

U žiriju će pored selektroa Stefana Arsenijevića bit ii mladi glumac NedimNezirović, kao i poznati turski glumac Cem Uçan i turski reditelj  Mustafa Cem Öztüfekçi.

Z.M.

Podeli

Exit mobile version