Arapski NATO: Realna opcija ili samo pusta želja

Arapska alijansa, koja bi pratila slične interese kao i NATO, mogla bi doprinijeti svjetskoj sigurnosti, navodi ekspertica s Univerziteta u Kielu.

Je li moguć “Arapski NATO”, čije bi formiranje podržale Sjedinjene Američke Države i Izrael? Prema riječima ekspertice s Instituta za sigurnosnu politiku na Univerzitetu “Christian Albrecht” u Kielu Tomishe Bino, ideja da se uspostavi zajedničko odbrambeno tijelo arapskih zemalja nerealna je, iako bi, kako je navela, takva alijansa, kad bi pratila slične interese kao i NATO, mogla doprinijeti svjetskoj sigurnosti.

“Odgovor leži u sigurnosnim interesima koje bi takva organizacija pratila. Kad bi takva alijansa slijedila slične interese kao NATO, onda bi možda i mogla doprinijeti svjetskoj sigurnosti. To ne bi bio slučaj ako bi se desio sukob interesa”, ističe Bino.

Slično razmišlja i njen kolega Yezid Sayigh, ekspert Carnegiejevog centra za Bliski istok.

“Ne postoje realne šanse da dođe do stvaranja ‘arapskog NATO-a’. Bilo je nekoliko pokušaja da se naprave zajednička odbrambena tijela od 1950, kada je Arapska liga formirala Arapsko odbrambeno vijeće, ali su ti pokušaji imali zanemariv utjecaj na zajedničko planiranje i razvoj arapskih zemalja (ljudski resursi, naoružavanje, sistemi podrške), a da ne govorim o operacijskoj komandi”, navodi Sayigh.

Cilj obuzdati Iran

Kad se govori o “arapskom NATO-u”, Bino smatra da je onda riječ o alijansi koju bi predvodila Saudijska Arabija, a koja bi se sastojala od četiri države: Egipta, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i, naravno, Saudijske Arabije.

“Tako da povezivanje takve organizacije s NATO-om i ne ide baš. Cilj takve organizacije bio bi da se obuzda prijetnja Irana, ali šta je sa drugim stvarima? Da li bi ovakva organizacija proširila svoje operacije kako bi se bavila drugim prijetnjama? Stvarno ne vidim mogućnost da se to desi. Jednostavno, ne postoji dovoljno konsenzusa između arapskih zemalja kad su u pitanju sigurnosni prioriteti”, objašnjava ona.

Kao i Sayigh, navodi da ideja o formiranju arapskog obrambenog tijela nije nova.

“Saudijska Arabija pokušala je 2014. unutar Vijeća za saradnju zalivskih zemalja (GCC) osnovati sličnu alijansu. Od toga nije bilo ništa upravo zbog manjka konsenzusa u vezi sa sigurnosnim percepcijama. O tome se pričalo na samitu Lige arapskih zemalja 2015, ali je prijedlog također pao nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt i Katar tražili da se dodatno istraži protokol koji bi definirao modalitete ujedinjenih arapskih snaga. Priča o tome nije se pomjerila s mjesta i na dvama narednim samitima”, nastavlja Bino.

U nekim novim izvještajima spominje se moguća podrška SAD-a i izraelsko učešće u formiranju arapske organizacije koja bi nalikovala NATO-u. Već 2014. Strategic Forecast izvijestio je o planovima da se osnuje “arapski NATO”. Kako su prenijeli neki mediji, između ostalih, National Post, predsjednik SAD-a Donald Trump oživio je ovu ideju i želi osnovati vojnu alijansu sa Saudijskom Arabijom i Izraelom, koje bi vodile to tijelo, kako bi izolirao Iran.

“Za Trumpa bi to bilo odstupanje od svoje retorike da arapske zemlje moraju preuzeti odgovornost za svoju sigurnost, a to bi bio povratak politici koja se odvijala prije Baracka Obame. Što se tiče učešća Izraela u takvoj alijansi, mislim da ta opcija nije vjerovatna. Postojala je i postoji saradnja između nekih arapskih zemalja i Izraela, ali ne vjerujem da će ova saradnja postati javna i zvanična, čak i kad je u pitanju zajednički neprijatelj, Iran”, smatra Bino.

Propao pokušaj

Yezid Sayigh ističe da je GCC posrnuo u pokušaju da stvori zajedničku odbrambenu snagu uprkos nekolicini formalnih prijedloga od početka 1990 (nakon iračke invazije na Kuvajt), dok su se dvije nedavne inicijative, ona egipatskog predsjednika Sisija da se formiraju ujedinjene arapske vojne snage u februaru 2015. i ona koju je pokrenula Saudijska Arabija da se formira islamska koalicija za borbu protiv terorizma, pokazale “šupljima”.

“Nijedna od ovih mogućih odbrambenih organizacija nije bila u bilo kojem aspektu uključena u konflikt u Jemenu iako su glavne države koje su predlagale njihovo osnivanje saveznice. Također, američki zvaničnici koji sarađuju s egipatskim oružanim snagama ne vide ih više kao borbenu snagu, pa tako postoji i manji interes SAD-a da pomogne pri formiranju zajedničke odbrambene organizacije arapskih zemalja”, navodi on.

Ove najnovije špekulacije o formiranju “arapskog NATO-a”, nastavlja, nemaju smisla.

“Ne znam zašto su se ove priče pojavile sada. Mogu samo pretpostaviti da se one šire zbog propagande, kroz koju SAD može pokazati svoju privrženost regionalnim partnerima, posebno Egiptu i Saudijskoj Arabiji, a možda čak i Jordanu”, kaže Sayigh.

Time se, zaključuje, možda želi pokazati i da je veza SAD-a i navedenih zemalja opet jaka nakon zategnutih perioda tokom mandata bivšeg predsjednika SAD-a Obame.

Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO