Arap džamija zatvorena za vernike

Arap džamija, jedna od najstarijih u Novom Pazaru, zatvorena je za vernike. U obaveštenju, koje je na ulaznim vratima ovog verskog objekta postavio Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, navodi se da je džamija zatvorena zbog ”procene inženjera statike da je u njoj obavljanje namaza rizično usled dotrajalosti krovne konstrukcije i sklonosti urušavanju”. Detalje o najavljenoj rekonstrukciji od nadležnih u Mešihatu nismo uspeli da dobijemo, kao ni odgovore na pitanja, zašto rekonstrukcija nije obavljena ranije, kad je još 2013.godine za te namene obezbeđen novac od sandžačke dijaspore.

Prema pisanju portala vernici koji namaz obavljaju u Arap džamiji godinama, žalili su se na krov koji je u lošem stanju i koji prokišnjava, te bili zabrinuti za oronulost ovog važnog verskog ali i kulturno istorijskog spomenika, na čijoj restauraciji do danas ništa nije urađeno.
Portal Glas Pazara dalje podseća da je Bonjačka nacionalna fondacija i Islamska zajednica predvoena tada Muamerom Zukorlićem, 2013 godine u Frankfurtu prikupila velika novčana sredstva za obnovu Arap džamije ali se, kako navodi ovaj portal, do sada ništa nije uradilo na rekonstrukciji ovog verskog objekta.
”Javnost i vernici u Novom Pazaru nadali su se da će džamijabiti restaurirana mnogo ranije s obzirom da su u okviru manifestacije ’’Kapija Pešteri’’ prikupljena veika novčana sredstva za njenu obnovu. Krajem novembra na donatorskoj večeri u Frankfurtu , koju je predvodio, tada muftija, Muamer Zukorlić prikupljen je novac velikog broja vakifa u iznosu od 633.000 evra za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Dugoj Poljani i 100.000 evra za obnovu Arap džamije ali je tom prilikom naglašeno da prikupljena cifra nije konačna, jer se, kako je navedeno, mnogi donatori javlaju i naknadno, a o ovome su izveštavali i Zukorlićevi mediji. Međutim, od dana prikupljanja do dans ništa nije urađeno na planu obnove Arap džamije.
U više navrata smo u toku dana pokušavali da sa nadležnima u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji razgovaramo o ovom pitanju ali smo do zaključenja ovog izdanja Dnevnika ostali uskraćeni za odgovore na pitanja kakvi su planovi za rekonstrukciju, zašto radovi nisu počeli ranije, zašto se do sada čekalo i da li je i gde utrošen novac prikupljen za obnovu Arap džamije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO