Naslovna Vijesti Apsurdnost zakona u Srbiji: Veća kazna za suzavac nego za silovanje

Apsurdnost zakona u Srbiji: Veća kazna za suzavac nego za silovanje

9883976a1e2c9bf0a9ab3ebfa533bd25

Zabrana nošenja i korišćenja suzavca u Srbiji je uređena sa čak dva zakona, a ako bi neka dama u samodbrani pokušala da ga upotrebi mogla bi dobiti kaznu i do pet godina zatvora, piše Telegraf.

Svaki put kad u nekom stranom filmu napasnik krene na ženu, ona se spase tako što iz svoje minijaturne torbice izvadi suzavac ili dezedorans koji razbojniku prsne u oči. Nakon toga, napasnik se hvata za glavu, a ona beži koliko je “noge nose”.

Ako bi u Srbiji, u kojoj se svakodnevno dogodi neko silovanje, neka dama pokušala tako da se odbrani, mogla bi da prođe gore od onoga ko ju je napao. Naime, ukoliko upotrebite suzavac, možete zaraditi zatvorsku kaznu do pet godina, a postoji mogućnost da ona bude veća od one koju će dobiti napasnik koji je izvršio silovanje (od jedne do 18 godina, s tim što se visoke kazne retko izriču). Razlog za visoke kazne, kako kažu u policiji je taj što se suzavac ubraja u gasno oružje.

Zabrana nošenja i korišćenja suzavca u Srbiji je uređena sa čak dva zakona – Zakonu o oružju i municiji, kao i Krvičnim zakonikom.

– Prema Zakonu o oružju i municiji sprejevi se svrstavaju u gasno oružje koje izbacuje ili ispušta gas i druge supstance štetne po zdravlje. Krivičnim zakonikom Republike Srbije propisuje se kazna od šest meseci do 5 godina za nabavljanje, držanjanje i nošenje gasnog oružja – objašnjavaju u MUP-u.

Takođe, ukoliko pomislite da se odbranite dezedoransom (ukoliko napasniku prsnete dezedorans u oči), koji sigurno imate u torbi, morali biste prvo proveriti njegov hemijski sastav. Jer ukoliko sadrži bilo koju supstancu koja može oštetiti oko, možete biti osuđeni na kaznu zatvora, kao i za korišćenje suzavca.

Advokat Đorđe Mamula kaže da ove slučajeve ne treba generalizovati, ali da je neophodno zakonski zaštititi žene.

– Žene moraju biti veoma zaštićene, jer su žene u dužem periodu najponiženije u ovom društvu – kaže Mamula.

Prodaja suzavca zakonom je zabranjena, ali ga možete nabaviti u skoro svakom armi šopu kao “anti-hund” sprej, tj. sprej protiv ujeda pasa i to za 500 do 600 dinara.

Dok se za samoodbranu na ovaj način može dobiti i 5 godina zatvora, silovatelj može proći i sa manjom kaznom. Krivičnim zakonikom predviđene kazne za silovanje su od jedne do 18 godina zatvora, ali su poslednjih godina u Srbiji izricane niske kazne.

Jedan od primera niske kazne za ovo krivično delo koji je šokirao javnost jeste presuda Apelacionog suda u Beogradu, s kraja prošle godine, kojom je Milan Ćirić (54) iz Valjeva osuđen na svega tri godine zatvora za silovanje maloletnika!

Iako je realan broj silovanja znatno veći, na teritoriji Republlike Srbije u 2012. godini evidentirano je tek 85 krivičnih dela silovanja, a na području PU za grad Beograd 17 ovih krivičnih dela. Za prvih sedam meseci ove godine u Srbiji je evidentirano 40 silovanja, dok je u istom periodu na području Beograda evidentirano četiri.

Exit mobile version