Naslovna Tehnologija Apple Apple: iPhone 7 je otporan na vodu

Apple: iPhone 7 je otporan na vodu

Na današnjem ‘specijalnom događaju’ u San Francisku, kompanija Apple predstavila je svoj najnoviji mobilni uređaj – iPhone 7.

Posmatrano izdaleka, ovaj septembarski događaj nije se razlikovao mnogo od prethodnih – Apple je predstavio novi iPhone, sa novim karakteristikama i nekoliko nadogradnji.

Ipak, bliži pogled otkriva veliki izazov sa kojim je ova kompanija prvi put morala da se suoči – reč je o pitanju poverenja korisnika koje je u prošlosti bilo bezuslovno.

Ovo je prvi iPhone koji je predstavljen nakon vesti da je prodaja ovih uređaja pala u svetu i prvi put da su se korisnici zapitali da li se kompanija tri godine zaredom neće udaljiti od istog dizajna.

Ispostavilo se da su delimično u pravu – dok je zakrivljeni dizajn kućišta ostao gotovo isti, kompanija je svakako uvela neke promene, poput izostavljanja 3.5-milimetarskog ulaza za slušalice i uvođenja bežičnih slušalica.

Nove slušalice nose naziv AirPods, imaju sopstveni čip zvani W1, a povezivaće se putem iClouda sa svim Appleovim uređajima. Posebni senzori moći će da detektuju kada se nalaze u ušima.

Novost je takođe da su oba modela, i iPhone 7 i iPhone 7 Plus, otporna na vodu i prašinu, a tu je i redizajnirano Home dugme koje se ne pokreće.

Jedan od najvećih aduta iPhonea 7 je zadnja kamera sa dvostrukim sočivom od 12MP, dok će model 7 Plus imati prednju kameru od 7MP i zadnju od 12MP.

Nova kamera dolazi sa optičkom stabilizacijom slike, 60 odsto bržim i 30 odsto efikasnijim senzorima, a blic troši 50 odsto manje svetlosti.

Sočiva beleže boje na različite načine, a u uređaju se ove dve vrste prikaza spajaju sa ciljem stvaranja boljih fotografija nego ikada ranije. Sveukupno, ova tehnologija omogućava pravljenje svetlijih i oštrijih fotografija, sa više detalja.

Što se ostalih karakterstika tiče, iPhone 7 ima aluminijumsko kućište i A10 procesor. Veličina ekrana ostala je ista – “sedmica” ima ekran od 4.7-inča, a 7 Plus 5.5-inčni ekran.

Kada je reč o memoriji, ni ovaj put ne postoji opcija proširenja, pa će korisnici na raspolaganju imati uređaj od 3GB RAM-a sa prostorom za skladištenje podataka od 32GB, 128GB i 256GB.

Prednarudžbina iPhonea7 počeće 9. septembra, a novi uređaj bi na policama prodavnica trebalo da se nađe 16. septembra.

Cena modela sa najmanje memorije (32GB) iznosiće 649 dolara, dok će iPhone 7 Plus sa isto toliko memorije koštati 769 dolara.

Kupci će moći da biraju između standardne crne, ugalj-crne, roze, srebrne i zlatne boje.

AirPods slušalice biće dostupne od oktobra, po ceni od 159 dolara.

 

Exit mobile version