Naslovna Tehnologija Apple dve godine od smrti Džobsa

Apple dve godine od smrti Džobsa

Dvije godine od smrti osnivača i dugogodišnjeg izvršnog direktora kompanije Apple Stiva Džobsa navršavaju se danas. Najveći dio stručne javnosti ocjenjuje da je ovaj tehnološki gigant ostvario uspjeh isključivo zahvaljujući viziji koju je Džobs imao i da bez njega kompanija luta tražeći rješenja koja su manje ili više prihvatljiva, ali nimalo revolucionarna i fascinirajuća kakve su njegove ideje bile.

epl

Džobsovi govori i citati danas se koriste kao motivacione poruke svima koji se suočavaju sa izazovima stvaranja, probijanja na tržište i željom da uspiju u onome što rade.

Inovator

Ovaj izumitelj uspio je da, ne samo u svijetu tehnologije, već i u cijelom potrošačkom društvu zahvaljujući kvalitetu proizvoda kompanije Apple stvori pravi kult, da su preporuke drugih korisnika novim, potencijalnim kupcima sasvim dovoljna zamjena za marketinško oglašavanje.

Zaista, niko kao vlasnik iPhonea ili iPada neće toliko hvaliti uređaj koji posjeduje i nagovarati druge da ga kupe. No, sve je više sumnji da nakon Džobsa ni Apple više nije isti.

Touch ID – njegov izum

Britanski Guardian je nedavno objavio informaciju da su dvije posljednje verzije iPhone uređaja bile spremne i završene prije Džobsove smrti. Na sastanku sa okružnim tužiocem u San Francisku Džordžom Gaskonjom, koji aktivno radi na smanjenju broja krađa mobilnih telefona u tom gradu, Majkl Foulks iz Applea izjavio je da je dizajn dva posljednja iPhone uređaja završen prije dolaska Tima Kuka na čelo kompanije.

Foulks je Gaskonju tokom sastanka rekao da nove tehnologije protiv krađe uređaja neće moći da budu implementirane u novi iPhone pošto je on već razvijen prije dolaska Tima Kuka.

Ovo bi značilo da su i iPhone 5 i iPhone 5S dizajnirani prije smrti Stiva Džobsa, odnono prije 5. oktobra 2011. godine, dan nakon predstavljanja smartfona iPhone 4, te da je Touch ID fingerprint senzor, sudeći po ovome, bila Džobsova ideja.

Foulksova izjava je dobar dio stručne javnosti navela na pomisao da se sa petom generacijom ovih uređaja završava i priča o iPhoneu kao uređaju koji je napredniji od aktuelnih modela konkurentskih kompanija.

Kritikovan 5C

Izlazak plastične, jeftine verzije bio je razočarenje za mnoge, čak i za samog suosnivača Applea Stiva Voznijaka koji je na pitanje kako ocjenjuje polikarbonatni uređaj 5C odgovorio da nije oduševljen i da ne sumnja da postoji veliki broj zainteresovanih za ovakav proizvod, ali da on jednostavno nije ta osoba, dodajući da preferira high-end modele i to iPhone 4S i iPhone 5. Signal je bio jasan – kada neko u središtu same kompanije čiji proizvodi oduševljavaju milione korisnika širom svijeta ovako govori o jednom od proizvoda, stanje u Appleu nije savršeno.

Pesimistične procjene o nastavku rada Applea bez Džobsa čule su se sa svih strana, no javnost je najviše zaintrigirala ocjena suosnivača i izvršnog direktora kompanije Oracle Lerija Elisona, koji je rekao da je Džobs jednostavno nezamjenjiv.

– Oni više neće biti ni približno uspješni kao što su bili, jer ih je napustio – prognozirao je Elison budući rad Applea u intervjuu za CNBC.

Izazov za Kuka

Šansu da zamijeni nezamjenjivog dobio je Tim Kuk, pri čemu se već u samom startu pojavila sumnja da neće biti u stanju da nadomjesti nedostatak kultne ličnosti kakav je bio Džobs.

Osim što javnost još uvijek nije dočekala Appleov proizvod čijom izradom je u potpunosti rukovodio Kuk, mnogi su zabrinuti i zbog revolucije koju je poveo unutar kompanije, smjenjujući neke od odgovornih na čelnim pozicijama.

Reuters je u analizi objavljenoj krajem avgusta naveo da je Kuk poznat kao radoholičar koji pažljivo štiti i čuva sopstvenu privatnost. Oni koji ga poznaju pažljivo su ga portretisali i opisali kao osobu punu ideja, izvršioca koji se oslanja na podatke i čovjeka koji umije da sluša i bude zabavan i šarmantan na sastancima u manjim grupama.

Razlike u upravljanju

U analizi Reutersa istaknuto je i da Kuk, za razliku od Džobsa, voli da delegira autoritet, te da je njegov stil metodičan i ne ostavlja prostor za nagađanja. Sa istorijom rada u operacijama i logistici i posvećenošću detaljima, to i nije veliko iznenađenje.

Zaposleni u Appleu, koji su prisustvovali sastancima sa njim, tvrde da je Kuk u stanju da ih presiječe na pola samo jednom rečenicom. U takvim situacijama obično bi rekao: „Ne mislim da je to dovoljno dobro“ i to bi bio kraj razgovora, a zaposleni u tim trenucima najradije bi, kako kažu, poželjeli da se sakriju negdje odakle nikada neće izaći.

Jedan od članova borda direktora kompanije Apple i izvršni direktor kompanije „Disney“ Bob Iger ukazao je na nezavidnu poziciju u kojoj se novi rukovodilac nalazi.

– Sa takvom pozicijom dolazi i pravi trenutak iskrenosti prema samom sebi i spoznaji ko je on zapravo, a ne onome šta svijet očekuje da on bude, ili šta je Stiv bio. I to mi se dopada – rekao je Iger.

Najvrednija kompanija, rekordna prodaja iPhonea

Nedavno proglašen za najvredniji svjetski brend, svrgnuvši sa trinaestogodišnjeg trona kompaniju Coca Cola, Apple je na listi deset vodećih kompanija po iznosu isplaćene dividende na prvom mjestu, čak i ispred kompanije Exxon Mobil koja je dugo držala lidersku poziciju.

Ipak, dešavanja unutar kompanije bila su povod da stručna javnost uputi veliki broj kritika na Kukov način upravljanja Appleom, budući da je napravio brojne kadrovske promjene koje nesumnjivo štete kompaniji.

Kada je riječ o velikim brojevima, tehnološki gigant iz Kupertina najavio je da će do kraja 2015. godine premjestiti oko 100 milijardi dolara gotovine u one stavke koje djeluju manje produktivno.

Za početak, Apple je najavio da će ponovnom kupovinom vratiti u vlasništvo akcije u vrijednosti od oko 60 milijardi dolara, kao i da će kvartalnu dividendu povećati za 15 odsto. Izvršni direktor Tim Kuk, koji je pokušao da napravi brojne izmjene u vođenju kompanije, ocijenio je da će se ovaj plan realizovati na pozitivan način.

– Uvjereni smo da otkup akcija predstavlja atraktivni način korišćenja sopstvenog kapitala – kazao je Kuk nakon najave novih finansijskih planova, a prenosi Newsweek.

Otkup akcija je inače potez koji veliki broj kompanija pokreće u trenucima kada žele da se zaštite od akcionara koji su u stanju da manipulišu vrijednošću obaranjem cijene akcija na tržištu kapitala. Međutim, upravo zato što se vrlo slične situacije dešavaju i konkurentskim kompanijama, Apple, nakon velikih padova na tržištu kapitala polako ulazi u fazu stabilizacije. Kada je riječ o prodaji, podaci o iPhone uređajima su rekordni u svakom kvartalu, no kada je u pitanju Mac prodaja ide znatno slabije u odnosu na prošlu godinu.

Ono što za kompaniju ipak predstavlja najveći problem jeste rast popularnosti operativnog sistema Android na američkom tržištu, koji je, u posljednje vrijeme, po zastupljenosti nadmašio iOS.

Ovo je naročito uslovljeno činjenicom i da je mobilna Windows platforma najbrže rastuća sa sadašnjih 5,6 odsto tržišnog udjela. Android je na čelu sa ogromnih 49,3 odsto, dok operativni sistem iOS ima 43,7 odsto tržišnog udjela. Na četvrtom mjestu je BlackBerry sa svega 0,9 odsto udjela na američkom tržištu.

Biografija

Stiven Pol Džobs rođen je 24. februara 1955. godine u San Francisku, kao dijete Amerikanke i Sirijca, a samo nedjelju dana nakon rođenja dat je na usvajanje porodici Džobs, koje nikada nije zvao usvojiteljima. Osnovnu i srednju školu završio je u Kupertinu, a zatim pohađao časove u kompaniji Hewlett Packard u Palo Altu.

Sa Stivom Voznijakom, tada srednjoškolskim drugom, a kasnije suosnivačem Applea radio je kao sezonski radnik tokom ljeta, da bi se 1972. godine upisao na Rid Koledž u Portlandu koji je napustio već nakon prvog semestra, ali ipak nastavio da sluša neka od predavanja, kakva je bila kaligrafija, umjetnost lijepog pisanja.

– Da nijesam bio prisutan upravo na tom predavanju, Mac nikada ne bi imao višestruke slovne tipove i proporcionalno postavljene fontove – izjavio je Džobs u  jednom kasnijem intervjuu.

Jedno vrijeme bio je rukovodilac studija Pixar sve dok nije bio prodat kompaniji „Disney“, čiji je kasnije bio akcionar i član upravnog odbora.

Njegova poslovna biografija znatno je doprinijela mitu o usamljenim, preduzetničkim osobenjacima iz Silikonske doline, pri čemu je naglasak uvijek bio na shvatanju estetike i dizajna. O tome najbolje svjedoči njegova izjava data magazinu Wierd u februaru 1996. godine.

– Dizajn je interesantna riječ. Neki ljudi misle da dizajn znači kako nešto izgleda. Ali, naravno, ako pogledate dublje, to je zapravo kako nešto radi – kazao je Džobs, čiji rad na proizvodima koji su bili i funkcionalni i privlačni mu je stvorio kultni status.

Kada je kao 21-godišnjak vidio računar koji je Voznijak napravio za sebe, ubijedio ga je da mu pomaže kad je osnovao preduzeće koje je prodavalo taj računar. Apple je osnovan kao ortačka firma 1. aprila 1976. godine. Iako je prvobitni plan bio da prodaju štampana kola, Džobs i Voznijak napravili su jednu količinu već sklopljenih računara i na taj način pokrenuli posao sa personalnim računarima.

Prvi Džobsov i Voznijakov PC bio je Apple I prodavan po cijeni od 666,66 dolara (što je smislio Voznijak, jer je volio ponavljanje cifara). Njegov nasljednik Apple II predstavljen je naredne godine i postigao je ogroman uspjeh, pretvarajući Apple u bitnog igrača na tek stvorenom PC tržištu. U decembru 1980. sa uspješnim finasijskim rezultatima, kompanija Apple je počela da se kotira na berzi, zahvaljujući čemu je Džobs postao multimilioner.

Džobs se oženio sa Loren Pauel 18. marta 1991. sa kojom ima troje djece, dok sa Kris–En Brenon ima kćerku Lisu Brenon–Džobs, novinarku Harvard Krimzona.

Bio je veliki obožavalac klasične muzike, naročito Baha, ali i Bitlsa, koje je nazivao primjerom uspješne saradnje.

– Moj poslovni model su Bitlsi. Četvorica momaka koji su čuvali jedni druge od negativnih tendencija. Činili su jedan drugog uravnoteženim i zajedno su činili nešto bolje od prostog zbira djelova. Tako ja vidim biznis – sjajne stvari u poslovanju nikada ne radi jedan čovjek, nego tim ljudi – naveo je Džobs u intervjuu za „60 Minutes“ 2003. godine.

Exit mobile version