Apoteke dobro snabdevene. Maske i dezinfekciona sredstva najtraženiji

Gradske apoteke u Novom Pazaru dobro su snabdevene i trenutno ne postoje deficitarni lekovi. Zbog nestabilne epidemiološke situacije ovih dana povećana je potražnja za maskama i deznfekcionim sredstvima.

”Trenutno su naše gradske apoteke snabdevene sa svim lekovima. Deficita nemamo. Konačno se situacija sa kalcijum-karbonatom stabilizovala, ima ga u ovoj apoteci. To je lek koji se koristi kod pacijenata sa bubrežnom insuficijencijom. S obzirom na nestabilnu epidemiološku situaciju, ovih dana je potražnja mnogo veća za maskama i dezinfekcionim sredstvima. Toga imamo u dovoljnim količinama i po pristupačnim cenama”, izjavila je direktorka Apotekraske ustanove u Novom Pazaru Sanela Prenča.

Pacijenti u najvećoj meri poštuju obavezu nošenja maski u zatvorenom prostoru – tvrde apotekari. Kažu da su se maske i dezinfekciona sredstva kupovale konstantno i tokom letnjih meseci, te da to navodi na zaključak da su građani svesni situcije i da poštuju mere.

U periodu nestabilne epidemiološke situacije zbog korona virusa, ali i sezonskog gripa, poželjno je uzimati vitamiske terapije.

”Od vitamiske terapije mi preporučujemo vitamin D, jer su razne studije pokazale da vitamin D povoljno utiče na covid 19. Inače, imamo paletu svih vitamina, i uobičajena je potražnja”, kaže Prenča.

Grip, prehlada ili covid – za većinu građana teško je razlučiti, s obzirom na slične simptome. Stoga, savetuju apotekari, strogim pridržavanjem preporučenih mera zaštite, najbolje se možemo zaštiti od bilo koje virusne infekcije.

S.Lj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO