Antalija i Kemer – blago turskog mediterana

Okružena sa četiri mora, ukrašena zelenilom, zaštićena brojnim planinskim vencima, ali i bogata plodnom zemljom, Turska iz godine u godinu privlači sve više turista. Uređene plaže, kristalno čisto more, vazduh čijem kvalitetu doprinose stoletna stabla maslina, ljubaznost ugostitelja i lokalnog stanovništva i preukusna hrana… razlozi su što oni, koji jednom posete ovu prelepu zemlju, uvek se vraćaju.

Turska je destinacija u kojoj uživa svako, bilo da voli da obilazi istorijske znamenitosti, ili želi  da se zavali u ležaljku dok mu sve donose na noge.

Od egejske do antalijske regije duž obale su načičkani hoteli koji će zadovoljiti zahteve svakog turiste, bez obzira na dubinu njegovog džepa.

Antalijska regija je turistima  među omiljenim destinacijama. Ona je iz godine u godinu sve poznatija turistima iz čitavog sveta. Posete u toku letnjih meseci su sve brojnije, a lepe uspomene se nižu i mame osmeh na licu mesecima nakon povratka sa putovanja.

Istorijske i prirodne lepote Antalije

Antalija je glavni grad primorske ravnice na jugozapadu Male Azije.  Danas je ovo mesto zbog bogate i organizovane turističke ponude poznato kao “Turska rivijera”. Reč je o gradu sa preko million stanovnika.

Grad je 158. godine pre nove ere osnovao kralj Atal II od Pergamona. Po njemu je grad dobio ime Ataleja. Smatra se da je ovu važnu luku posetio apostol Pavle 48. godine nove ere.  Gradom su vladali Rimljani, Vizantinci i Seldžuci.

Zahvaljujući burnoj i dugoj istoriji turisti ovde uživaju u šetnji uskim ulicama unutar drevnih gradskih zidina. Grad širokih bulevara načičkanih radnjama i tržnim centrima, krije i predivan stari centar Kaleiči, gde je svaki kamen istorija.

Drevni grad Perge

Poseban utisak, među brojnim istorijskim lokalitetima, ostavlja drevni grad Perge, smešten 19 km istočno od Anatalije. Nekada je bio jedan od najvažnijih gradova čuvene Pamfilije. U stara vremena Perge je bio poznat i kao svetilište posvećeno boginji Artemidi čiji je hram stajao na brdu izvan grada. Nažalost, i pored intezivnih pretraga, istraživači do sada nisu uspeli da pronađu tragove ove nekad veličastvene građevine.

Prema grčkoj mitologiji, legendarno poreklo Perge potiče iz 13. veka pre naše ere, kada su grčki doseljenici stigli u Pamfiliju, prelazeći Malu Aziju posle Trojanskog rata. Vođe ovog pokreta trebalo je da budu tri poznata vidovnjaka-Mopsos, Kalahas i Amfilokus. Prva dvojica bili su prepoznati kao osnivači Perge. Prvo naselje u ovoj oblasti  razvilo se na brdu akropolju.

Najraniji arheološki podaci sa ovog područja akropolja Perge datirani su krajem petog milenijuma pre naše ere. Najstariji tragovi neprekidnog naseljavanja počinju u trećem milenijumu pre naše ere. Oni pokazuju da je grad postojao do perioda Vizantije.

Najbolji provod u “Turskoj rivijeri”

Antalija nije samo letovalište, to je grad, koji itekako živi i van letnje sezone, pa može biti interesantan, kako za šoping i obilaske kulturno-istorijskih lokaliteta, tako i za posete restoranima, kafićima i za noćne izlaske.

Na raftingu među obroncima visokih planina, zatekli smo i goste iz Srbije.

“Vožnja je bila prelepa. Mesto je idealno i za početnike, jer će se lako snaći. Nije strašno. Malo adrenalina ovde je predivno iskustvo”, kazala je Suzana Milošević koja je u Tursku stigla iz Mladenovca.

Rajski doživljaj u Kemeru

U Kemeru je  kažu rajski doživljaj zagarantovan. Turci su smislili kako da udovolje svačijem ukusu. Hoteli sa „all inclusive“ konceptom kao stvoreni su za porodično letovanje…

Ni mladima neće biti dosadno. Nedaleko je smešten „Land of Legends”, najveći akva-park u Aziji, koji brojnim toboganima i rolerkosterima privlači najveće adrenalinske zavisnike. Takođe, ljubitelji noćnog života sigurno će pronaći način da uživaju, a šopingholičari će se zabavljati dok se s lokalnim trgovcima cenkaju za robu.

“Garantujemo da se iz Turske nećete vratiti, a da niste pazarili bar komad odeće od najfinijeg pamuka, kožnu jaknu, tašnu ili cipele. Lira je znatno oslabila poslednjih godina, što se odrazilo i na cene. Uz cenkanje možete proći dosta jeftino, a uz to kalitet i asortiman robe su veoma bogati”, kaže Aleksandar Nićiforović, ističući i da Turska pruža bezbedan turizam u svakom pogledu.

Kemer, nekada malo ribarsko selo, danas jedno od najlepših turističkih letovališta na Mediteranu. Udaljen je oko 45 minuta vožnje od Antalije, glavnog grada čitavog regiona. Ono što Kemer čini posebnim jeste očuvana priroda, borove šume, lepota planina i čisto more.

Letovalište je u potpunosti prilagođeno turistima. Tu je sve što je neophodno za savršeni odmor sa porodicom, partnerom ili prijateljima.

Najpoznatija turistička mesta Kemera gde tursisti mogu uživati u mnogobrojnim hotelima visokog kvaliteta su: Beldibi, Goynuk, centar Kemera, Kiris, Camyuva i Tekirova.

 Olimpos skriveno blago Mediterana

 Olimpos je, mnogi kažu, najljepše mesto za odmor.

Nalazi se nedaleko od Kemera sa prirodnim lepotama i bogatom istorijom predstavlja najbolju alternativu za ljubitelje prirode i kulture.

Om sa plažom dugom 3200 metara i čistim i prelepim morem predstavlja jedan od skrivenih dragulja Mediterana.

Antički grad, kojeg je Cicero opisao rečima kao „Grad bogatstva i umetnosti“ i danas sa endemskim biljkama, kornjačama „Caretta Caretta“  i mitološkom vatrom Khimaira privlači interesovanja brojnih kako domaćih, tako i stranih turista.

Prelepa priroda pored vodenih sportova i ronjenja, pogodna je i za paraglajding.

Na krovu sveta

 Na moćnom Taurusu, ru pored Kemera, nalazi se žičara sa predivnim gondolama koja avanturiste za svega desetak minuta penje do vrha Tahtali, na nadmorsku visinu od 2.365 metara.

Nakon uzbudljive vožnje stižete na vrh sveta, s kojeg možete da gledate prelepu antalijsku regiju, borove šume, a kada nemaoblaka videćete i Kipar.

“Zevs, Hera, Atina, svi bogovi i boginje su sedeli na planinama i odatle upravljali ljudskim sudbinama, bitkama… I zato je, zbog svh tih legendi, ova planina važna. Ona je deo naše kulture, svedoči o veoma davnim vremenima i istoriji i zato je Olimpus za nas veoma značajan. Kad turisti pomisle na Tursku, pomisle na more i pesak. Alo ovde ima toliko toga da se vidi”, kaže turistički vodič Gulper Baškin i objašnjava da je gondola napravljena nedavno, baš za obilazak ovog mesta.

Jedinstvena je u svetu, od početka do kraja. Veoma je visoka, a predeli su jako strmi i onda je zato vožnja njom poseban doživljaj.

Antalijska rivijera nisu samo Antalija i Kemer, već i Side, Belek i Alanja. Svako mesto ima svoje posebnosti, a turisti brojne razloge da ih posete.

piše: Zoran Maksimović

foto: Aleksandar Nićiforović

izvor: Prva TV, B92.net/putovanja, RTVNP

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO