Naslovna Vijesti Svijet Ankara: Osigurano 150 miliona eura za obrazovanje sirijske dece u Turskoj

Ankara: Osigurano 150 miliona eura za obrazovanje sirijske dece u Turskoj

Blizu 200 hiljada sirijske djece je integrisano u turski obrazovni sistem koji krasi vrlo kvalitetno obrazovanje. Oko 300 hiljada sirijske dece pohađa nastavu u privremenim obrazovnim ustanovama

Na sastanku u Ankari, održanom u petak, Svjetska banka i Delegacija Evropske unije (EU) su s zvaničnicima Turske dogovorili program podrške za sirijsku djecu kojim je osigurano 150 miliona eura za obrazovanje djece iz Sirije koja se trenutno nalaze u izbjeglištvu u Turskoj.

Ceremoniji potpisivanja protokola prisustvovali su šef Ureda Svjetske banke za Tursku Johannes Zutt, direktorica Ureda za saradnju pri Delegaciji Evropske unije (EU) Simona Gatti i zamjenik podsekretara Ministarstva obrazovanja Turske Ercan Demirci.

Demirci je tom prilikom podsjetio da se u Turskoj trenutno nalazi blizu tri miliona izbjeglica iz ratom pogođene Sirije.

Istakao je također kako je Turska do sada pomogla da veliki broj djece iz Sirije nastavi školovanje u Turskoj.

“Blizu 200 hiljada sirijske djece je integrisano u turski obrazovni sistem koji krasi vrlo kvalitetno obrazovanje. Oko 300 hiljada sirijske djece pohađa nastavu u privremenim obrazovnim ustanovama. Možemo stoga kazati da je oko 500 hiljada djece zbrinuto u vezi sa njihovim nastavkom školovanja”, rekao je Demirci.

Zutt je istakao kako će pomenuti program podrške pomoći obrazovanju djece iz Sirije koja se kao izbjeglice nalaze u Turskoj.

Gatti je kazala novinarima da će ovim novcem biti izgrađen veći broj učionica za djecu iz Sirije.

“EU snažno podržava ovaj plan turske vlade kako bi se spriječilo da ove mlade generacije ostanu izvan školskih klupa”, rekla je Gatti.

Exit mobile version