Utorak, 6 Decembra, 2022

Anđelina Džoli odstranila obe dojke

Holivudska zvezda Andželina Džoli podvrgla se dvostrukoj preventivnoj mastektomiji, nakon što su doktori ustanovili da postoji velik rizik da oboli od raka dojke. Majka šestoro dece pisala je o svojoj odluci u “Njujork tajmsu” i poručila ženama da to što su joj odstranjene obe dojke ne znači da je izgubila “ni delić ženstvenosti”.

angelinajolie

 

Džolijeva je navela da su joj doktori rekli da ima 87 odsto šanse da dobije rak dojke i 50 odsto šanse da dobije rak jajnika.

“Odluka nije bila laka, ali sam srećna što sam je donela. Odlučila sam da budim proaktivna i da što više minimizujem rizike. Proces je započet u februaru, a završen je krajem aprila”, navela je Andželina Džoli.

Ona je u autorskom tekstu pod naslovom “Moj medicinski izbor” navela da se njena majka deset godina borila sa rakom dojke, ali da je bitku izgubila u 57. godini.

“Često smo pričali o ‘maminoj mami’. Zato sam išla na testiranje kako bih uverila svoju decu da me ista bolest neće odvojiti od njih. Ipak, imam ‘faličan’ BRCA1 gen, što drastično uvećava rizike obolevanja. Čim sam shvatila da je to moja realnost, odlučila sam da se podvrgnem devetonedeljnom programu kompleksih operacija”, navela je Džolijeva. angelina-jolie

Nakon dvostruke mastektomije šanse za dobijanje raka dojke su joj manje od pet odsto.

“Osećam se moćnom jer sam napravila jak izbor koji ni na koji način ne umanjuje moju ženstvenost. Za svaku ženu koja ovo čita, nadam se da ti ovo pomaže da shvatiš da imaš opcije”, poručila je Džolijeva čitateljkama.

Andželina Džoli je rekla da joj je cilj da ohrabri sve žene, naročito one u čijoj porodici ima slučajeva raka dojke ili raka jajnika, da potraže sve informacije i medicinske eksperte koji bi mogli da im pomognu u tom segmentu života i donošenju samostalnih odluka na osnovu jasnih informacija.

“Odlučila sam da ne zadržim svoju priču za sebe, jer postoji mnogo žena koje žive pod senkom kancera. Nadam se da će i one moći da se testiraju i da će moći da imaju jake opcije”, zaključila je Džolijeva i poručila da će na internetu objaviti i svoj režim oporavka.

Andželina Džoli (37), dobitnica Oskara, glumica i režiserka, ima troje biološke i troje usvojene dece sa Bredom Pitom.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO