Naslovna Vijesti ANALIZA VAŠINGTONA CIA vjerovala da je Naser Orić mrtav

ANALIZA VAŠINGTONA CIA vjerovala da je Naser Orić mrtav

 CIA vjerovala da je Naser Orić mrtav

Pad Srebrenice nije posebno iznenadio zvaničnike ne samo u Vašingtonu. Prema onome što se može iščitati iz dokumenata s kojih je CIA skinula oznaku „povjerljivo“, moglo se očekivati da Karadžićeve i Mladićeve horde pregaze ne samo ovu enklavu već i Žepu, pa i Goražde.U jednom dokumentu, koji je sačinjen 3. avgusta 1995., analizirani su razlozi pada Srebrenice.Iskusni vojnik

Ako je suditi prema sadržaju, analizu je radio profesionalni vojnik s iskustvom u pješadijskim borbama. On ističe da jedinice Armije RBiH u Srebrenici (28. divizija) nisu bile na nivou organizacije drugih dijelova snaga lojalnih vlasti u Sarajevu.

Prema tom dokumentu, linije fronta u enklavi Srebrenica bile su loše uređene, nedovoljno utvrđene i nije bilo rezervnih položaja. Uz to, vojnici su bili loše opremljeni, a nije funkcionirala komandna struktura.

 

Faksimili dokumenata CIA-e: Nedostatak ustroja i oružja glavni problemi Armije u enklavama

 

– Suštinski slaba odbrambena pozicija još je više narušena očiglednim nedostatkom kontrole i komande jedinica od 28. divizije. Kompletan vojni vrh te formacije ubijen je kada je početkom maja 1995. oboren helikopter ARBiH. Izgleda da je u tom napadu poginuo i Naser Orić, komandant divizije i vojni vođa Srebrenice od 1992. – stoji u izvještaju.

Odlučujući faktori

Naglašava se i da pripadnici ARBiH u Srebrenici nisu imali (dovoljno) artiljerije.

Faktori obezglavljenosti i neopremljenosti kroz cijeli dokument provlače se kao odlučujući.

Nakon elaboracije o Srebrenici, autor prognozira da „ni Žepu ne čeka bolja sudbina“, a brine se i za Goražde, koje u smislu vojnog ustroja donekle jeste u boljoj poziciji, ali su branitelji tog grada, kao i Srebreničani, slabo opremljeni i izmučeni višegodišnjom opsadom.

Uloga grčkih dobrovoljaca

Zanimljivo je da se u jednom od izvještaja navodi procjena da je u napadima na Srebrenicu u julu 1995. učestvovalo i između 100 i 200 dobrovoljaca iz Grčke.

U dokumentu od 29. decembra 1995. analitičari CIA-e navode stav ministarstva vanjskih poslova Grčke da su se svi dobrovoljci koji su bili u ratu u BiH (i borili se na strani bosanskih Srba) vratili u domovinu. Navodi se da se radi o 30-tak ljudi.

– Jedinica grčkih dobrovoljaca, njih najvjerovatnije između 100 i 200 dugo su bili dio vojske bosanskih Srba. Prema nekim izvještajima, ta je jedinica učestvovala u zauzimanju Srebrenice u ljeto ove godine – navodi se u izvještaju.

Exit mobile version