Novi Pazar – Beograd – Dolazak u Srbiju turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, pokazaće i odnos prema Sandžaku koji se predstavlja kao most saradnje između Srbije u Turske, koja je u poslednje vreme, može se reći, veoma dobra.

Nego, u povodu njegova dolaska, valja se vratiti na vrijeme prije i sjetiti se šta je isti doživeo u Sandžaku i ko ga je kako dočekao, šta su pojedini pričali o njemu i Turskoj, ali i sjetiti se "kako je zbog magle" Davutoglu koji je u to vrijeme važio za drugog čovjeka turske, odložio posjetu Novom Pazaru.

Da li će Erdogan sa 150 privrednika posjetiti Sandžak, ne zna se, jer, protokol znaju samo Ambasador Turske i predsednik Srbije, međutim, detalji posjete se još ne objavljuju.  Ne može se, bar po dosadašnjem bitisanju u Pazaru, steći dojam da sadašnji Turski Ambasador baš i nije čest gost u ovom gradu kakav je na primer bio Mehmet Kemal Bozaj.

Jučer je u Beogradu boravio i Hakan Fidan, sadašnji drugi čovjek Turske koji takođe nije posjetio Novi Pazar a ni Sandžak. Međutim, interesovanje za aerodrom Lađevci je veliko od strane Turske, takođe i za izgradnju Auto puta kroz Pešter i druge infrastrukturne projekte koji su pompezno najavljivani.

Za razliku od Novog Pazara, gde su ga dočekali zvižduci, Sultan nove Turske, dočekivan je na Balkanu bukvalno kao Sultan, a ostao je upečatljiv jedan detalj snimljen u Albaniji gdje se Erdogan i zaplakao čemu svjedoči i video snimak.

Erdoganov (ne)dolazak, značio bi da je nešto truhlo u njegovome odnosu prema nama, jer, ukoliko nas preskoči – možda nam se crno piše bar što se turskih para tiče.

Ukoliko dođe, da li se može očekivati ista slika kao u vrijeme dolaska kada je Tadić bio na vlasti? Da li će Pazar biti zatrpan turskim zastavama kao prije? Realno sada ima više osnova da se niko ne buni jer odnedavno u Sandžaku bitiše Udruženje Turaka pa su turske zastava sada, valjda, legitimne u Srbiji.

1 KOMENTAR

  1. Ambasador se sinoc video sa Bisevcem i cak je OVOGA MOMENTA u Pazar. Ovo mu je 5-6 put da dolazi za ovako kratko vreme. Nemojte pisati negativno o coveku kad ne znate situaciju potpuno

Comments are closed.