ANALIZA IZBORA: Ovo je najbolji rezultat za SDP

Od završetka izbora, svedoci smo brojnih tekstova kojim se analiziraju rezultati i daju ocene tog izbornog izjašnjavanja. Međutim, nijedna od tih analiza ne idu dalje od pukog prebrojavanja glasova, a za to nisu potrebni ni novinari ni analitičari ni političari. Taj posao je uradila Izborna komisija, vrlo korektno i profesionalno. Svi su se bavili samo SDP-om, govoreći da nije ostvarila željeni izborni rezultat. A ko je na izborima 24. aprila ostvario rezultat koji je očekivao? Slovom i brojem niko!
rasim ljajic

I zato je prva, ali i najtacnija ocena da su svi podjednako nezadovoljni. Ovi izbori će ostati po tome upamćeni, kao nijedni do sada. Čak je vrlo teško utvrditi ko je više nezadovoljan.

Naravno, bez konkurencije, najveći gubitnik je Rešad Hodzić, osvojio je manje glasova od broja nevažećih listića. Uz žestkoku i prljavu kampanju koju je vodio preko društvenih mreža, usmerenu samo prema svojoj bivšoj stranci, pokazao je da on bolje društvo i ne zasluzuje od Feha Biševca i Denisa Rastodera, jednog bivseg i jednog potencijalnog robijaša. I da ne zaboravimo i velikog intelektualca Senka Hitlera. Sad zamislite ko je, praktično do juče, vodio i bio predsednik SDP. Da je ostao još pola godine na tom mestu, Stranka bi se na minulim izborima borila za cenzus. Što ne znači da nije platila visok danak Reškovom predsednikovanju, jer je upravo on uveo u stranku metode spletkarenja, ogovaranja, grupasenja. Umesto da miri ljude, on ih je permanento huškao jedne na druge. Zato su medjuljudski odnosi bili na najnižoj tački od osnivanja stranke. I da nije njen osnivač Rasim Ljajić tako često dolazio u Pazar pitanje je kako bi se sve završilo. Reško je posejao mržnju, koja je pala na plodno tlo. Njeni konzumenti su bili stranački i opštinski funkcioneri, skoro bez izuzetka. Osim Nina Biševca, Asima Prenče, Belog Memića,Seada Kecapa i Albina Šabotića, svi ostali su bili upleteni u to kolo, ili bolje reći zaveru. Meta je zvanično bio samo Meho. Rešad Hodzić je otišao iz stranke, ali je ostalo sve ono što je on gajio: mržnju, podele i svadje. Zato je za većinu”zaverenika” Meho bio veći protivnik od SDA i BDZS. Više su njega napadali nego što su branili Stranku, od ljudi koji bi od mržnje,u času vode popili i njih same i sve nas zajedno. Celo vreme su sekli granu na kojoj sede. Na svu sreću, nisu je posekli.

Zato je SDP jedini pobednik ovih izbora. Ne onakav kakav je trebalo da bude, ali ipak ostvaren je odličan rezultat u nemogućim uslovima. Stranka je bila izložena, kao što smo naglasili, unutrašnjim napadima, ali i spoljašnjim udarima. Vučić je u kampanji više pomagao Zukorlića, nego Ljajića koji je njegov koalicioni partner. Zapravo, na sve načine je nastojao da oslabi Ljajića, što se najbolje videlo na završnom mitingu. Kad se i to ima u vidu, onda pobeda SDP izgleda još impresivnije.

Treće, SDP je jedina ostvarila rast broja glasova u Sandžaku, u odnosu na izbore 2012.i tako definitivno postala najdominantnija bošnjačka stranka. To više ne moze da se porekne. A to funkcioneri Stranke vrlo malo ističu i koriste.

Zbog svega toga, tvrdim da je ovaj rezultat nesto najbolje što je stranci moglo da se dogodi. Da je osvojeno 50% glasova, sigurno se u stranci ništa ne bi promenilo, iako je to preko potrebno. Korenite personalne i organizacione promene svi očekuju, osim onih kojima se usladilo da sede u foteljama i kojima je stranka dala sve, a oni stranci ništa.
E.M.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO