AMERIKA UVELA SANKCIJE RUSIJI ZBOG MEŠANJA U IZBORNI PROCES!

Sjedinjene Američke Države danas su kao odgovor na navodno miješanje Rusije u predsjedničke izbore u SAD uvele niz oštrih sankcija Moskvi koje uključuju protjerivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva objekta.
 

– Naredio sam preduzimanje više akcija kao odgovor na agresivno zastrašivanje ruske vlade prema američkim zvaničnicima i sajber operacije čija meta su bili američki izbori – rekao je američki predsjednik Barack Obama, prenosi AFP.

 

– Ove akcije su uslijedile nakon ponovljenih privatnih i javnih upozorenja koje smo uputili ruskoj vladi i predstavljaju neophodan i adekvatan odgovor na nastojanja da se nanese šteta američkim interesima kršenjem ustaljenih međunarodnih normi ponašanja – dodao je Obama.

 

Među najavljenim mjerama su sankcije prema ruskim obavještajnim agencijama FSB i GRU, kao i prema 35 ruskih operativaca koji su proglašeni za “persone non grata”, kao i zatvaranje dva ruska objekta u Njujorku i Merilendu za koje SAD tvrde da se koriste “za obavještajne svrhe”.

 

Američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman rekao je američkoj agenciji da je ruskim diplomatama dato 72 sata da napuste SAD.

 

Pristup tim objektima bit će uskraćen svim ruskim zvaničnicima od sutra u podne, dodao je taj zvaničnik.

 

(Vijesti.ba / FENA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO