Naslovna Vijesti Svijet Amerika spremna za napad na Asada !

Amerika spremna za napad na Asada !

51

BRUNEI – Američka vojska je potpuno spremna odmah da krene ukoliko predsednik Barak Obama naredi akciju protiv Sirije, izjavio ministar odbrane SAD Čak Hejgel.

“Sve je pripremljeno da ispunimo svako naređenje predsednika”, rekao je Hejgel u Bruneiju na turneji po jugoistočnoj Aziji.

Hejgel je kazao i da će SAD uskoro ponuditi dokaze da je Sirija izvela napad hemijskim oružjem na sopstveni narod. “Imaćemo više informacija i obaveštajnih podataka koje ćemo uskoro objaviti”, rekao je Hejgel na skupu regionalnih ministara odbrane u Bruneiju.

U međuvremenu NBC je izvestio, pozivajući se na neimenovane visoke američke zvaničnike, da bi američki raketni napadi već u četvrtak mogli da udare na Siriju.

Pošto je ranije danas razgovarao sa britanskim i francuskim kolegama, Hejgel je rekao da američki saveznici i većina sveta veruje da je režim predsednika Bašara el-Asada izveo smrtonosni napad hemijskim oružjem prošle sedmice u predgradjima Damaska.

Prema njegovim rečima, nema više sumnje u to ko je izveo hemijski napad, za koji sirijska opozicija kaže da je uzeo živote 1.300 ljudi.

“Mislim da su obaveštajne službe zaključile da to nisu uradili pobunjenici, i da će “verovatno biti izneti valjani obaveštajni podaci koji će pokazati odgovornost sirijske vlade”, rekao je on.
Zapad najavio opoziciji napad na Asadove snage?

Zapadne sile su, navodno, obavestile sirijsku opoziciju da bi narednih dana mogao biti izvršen napad na snage predsednika Sirije Bašara al Asada, javio je danas Rojters, pozivajući se na izvore koji su prisustvovali sastanku međunarodnih izaslanika i opozicione Sirijske nacionalne koalicije.

“Opoziciji je jasno rečeno da bi akcija sa ciljem sprečavanja Asadovog režima da ponovo upotrebi hemijsko oružje mogla biti izvedena u narednih nekoliko dana i da oni treba da se pripreme za mirovne razgovore u Ženevi”, rekao je britanskoj agenciji jedan od izvora koji su prisustvovali jučerašnjem sastanku u Istanbulu.

Na sastanku u istanbulskom hotelu učestvovali su visoki predstavnici opozicione Sirijske nacionalne koalicije, uključujući njenog predsednika Ahmada Džarbu, kao i izaslanici 11 ključnih zemalja “Prijatelja Sirije”, među kojima Amerikanac Robert Ford.

I britanski dnevnik Gardijan izvestio je jutros da su u britansku vojnu bazu na Kipru, na manje od 100 milja od Sirije, počeli da pristižu ratni avioni i vojni transporteri, što bi mogao da bude znak ubrzanih priprema za vojni udar na sirijski režim.

Televizijska stanica “Raša tudej” prenosi da britanska vojska pojačava svoje prisustvo u Mediteranu i da ta zemlja sada ima četiri ratna broda, nosač helikoptera i dve fregate u blizini Albanije.

Rojters navodi da je i američka mornarica od petka pojačala prisustvo u Mediteranu, gde ima ukupno četiri ratna broda sposobna za lansiranje krstarećih raketa dugog dometa.

Slično je učinila i Francuska, koja se spominje kao još jedan ključni igrač u mogućoj intervenciji. Njeni borbeni avioni se nalaze u Emiratima za slučaj da zatreba, prenosi RT.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je napad hemijskim oružjem u Siriji “apsolutno gnusan” i da zahteva akciju međunarodne zajednice, pri čemu Britanija razmatra “proporcionalni odgovor”.

Exit mobile version