Naslovna Vijesti Svijet Amerika, Kurdi, Rusija i Asad udružili snage da spriječe tursku vojsku da...

Amerika, Kurdi, Rusija i Asad udružili snage da spriječe tursku vojsku da osvoji Mumbić

Predsjednik Glavnog štaba Generalštaba Rusije Sergey Rudskoy izjavio je da će se Mumbić iz ruku terorističke organizacije PKK/PYD predati vojsci Sirije.

Rudskoy je na sastanku ministarstva odbrane rekao da je usvojeno da se Mumbić preuzme od terorističke organizacije PKK/PYD i preda se vojsci režima Al Assada. 

Ruski komandant je rekao i to da će počevši od 3.marta Mumbić i okolina koji su pod upravom Damaska početi da funkcionišu pod državnom upravom.

Ministar odbrane Turske Fikri Išik je u svom govoru kojeg je održao u Balikesiru rekao:”Prvo je teroristička organizacija ISIL neka mjesta ostavila režimu, a sada koliko možemo da vidimo, PYD i YPG neka mjesta ustupaju režimu. Ovo zapravo potvrđuje našu teoriju da PYD, ISIL i režim povremeno sarađuju. Polsljednjih dana smo vidjeli da oni koji izgledaju kao da su jedni drugima neprijatelji, veoma lako mogu sarađivati”, prenosi TRT.

Ovakav rasplet situacije je veoma zanimljiv. Amerika (koja naoružava i podržava kurdske snage PYD i YPG), Kurdi, Rusija i Asad udružili su snage protiv Turske i sirijske opozicije. Opisani savez će značajno pogoršati situaciju u Siriji.

Exit mobile version