Naslovna Vijesti Svijet Američko-jevrejski kongres optužuje Erdogana

Američko-jevrejski kongres optužuje Erdogana

Američko-jevrejski kongres traži da turski premijer vrati nagradu koju su mu dodijelili 2004. godine.

Jedna organizacija američkih Jevreja zatražila je danas od turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da vrati nagradu koju je od te grupe dobio za doprinos miru na Bliskom istoku, optuživši sada turskog lidera za “opasnu retoriku” i “poticanje nasilja nad jevrejskim narodom”.

U otvorenom pismu Erdoganu, Jack Rosen, predsjednik Američkog jevrejskog kongresa ocijenio je da bi se moglo reći da je premijer Turske postao “najopasniji antiizraelski (nastrojen) lider u svijetu”, prenio je Tanjug agenciju AP.

Sa druge strane, Erdogana smatraju jedinim borcem iz muslimanskog svijeta, koji se ne libi zalagati za prava Palestinaca, dok ostali lideri islamskog svijeta šute.

U Turskoj je počela kampanja za predsjedničke izbore slijedećeg mjeseca, u okviru koje je Erdogan u više navrata oštro kritizirao Izrael zbog ofanzive protiv Hamasa u pojasu Gaze, optuživši jevrejsku državu da je počinila genocid i za “barbarstvo koje prevazilazi Hitlera”.

Rosen je podsjetio da je Erdogan dobio 2004. nagradu “Profil hrabrosti” Američkog jevrejskog kongresa, jer se tada zalagao za mirno rješenje bliskoistočnog konflikta, kao i zbog nastojanja da zaštiti Jevreje u Turskoj.

Napadi na Izrael

Erdogan je u četvrtak u Mersinu kritizirao Izrael, ovog puta navodeći da će se Turska založiti da Izraelu bude suđeno pred međunarodnim krivičnim sudom ako nastavi s udarima na pojas Gaze i optužujući jevrejsku državu da “pljuje krv”, prenio je Reuters.

U intervjuu za američki CNN Erdogan je izjavio da Izrael krši međunarodno pravo, dodajući da je Izrael “teroristička država”, javlja agencija Anadolija.

“Američki političari govore da podržavaju dvodržavno rješenje za Izrael i Palestinu, ali ništa se ne dešava o tom pitanju. Turska ne može mirno posmatrati ubijanja u Gazi. U Gazi se dešava pravi genocid nad Palestincima”, rekao je turski premijer.

Naglasio je da Izrael danas vrši genocid nad Palestincima kao što su nacisti nekada izvršili holokaust nad njima.

“Ono što je Hitler uradio Jevrejima, danas isto to Izrael radi Palestincima u Pojasu Gazu. Izrael mora poštovati primirje postignuto 2012. godine. Ali, očigledno je da Izrael ne želi primirje. Izrael je prava teroristička država. Moja najveća briga je sada Palestina, Palestina, Palestina”, kazao je Erdogan.

Broj ubijenih Palestinaca u gazi približava se 1.000, dok je više od 5.000 ljudi ranjeno u izraelskim udarima. Mahom stradaju civili, često djeca koja ginu u roditeljkom naručju.

Exit mobile version