Naslovna Featured Istaknuto Ambasador Egipta posetio Kulturni centar Novi Pazar i muzej “Ras”

Ambasador Egipta posetio Kulturni centar Novi Pazar i muzej “Ras”

ambasador-egipta-posetio-kulturni-centar-novi-pazar-i-muzej-“ras”

NOVI PAZAR – Ambasador Egipta Amr Alguvejli posetio je u Novom Pazaru i najvažnije kulturne institucije. I u muzeju “Ras” i u Kulturnom centru pokazao je zadovoljstvo zbog onog što je video i iskazao interesovanje za saradnju ustanova kulture iz ovog kraja sa onim u njegovoj zemlji.

U muzeju “Ras” su ga upoznali sa brojnim detaljima iz bogate istorije ovog kraja.

“Svakako da su posete ovakvih zvaničnika velikih država, velikih civilizacija, velikih zemalja… muzeju kao instituciji, koja čuva istoriju, kulturu i tradiciju Novog Pazara, nama izuzetno značajne i bitne”, kazao je direktor muzeja “Ras” Fuad Baćićanin.

Egipatski diplomata preneo je svoja iskustva iz zemlje koja ima najviše muzeja.

“Sada radimo na jednom od novih nalazišta i jednom novom muzeju, koji će koštati oko milijardu dolara. I on je poseban. Odnosiće se na jedan narod. Prošle godine otvorili smo muzej sa brojnim znamenitostima, koje svedoči od jednog važnog perioda do danas. Ministarstva turizma i muzeja su zajedničkim snagama ostvarila kod nas posebne rezultate“, kazao je Alguvejli.

Ambasador je obiša i Kulturni centar gde je najpre razgovarao sa direktorom Huseinom Memićem i njegovim saradnicima. Potom su zajedno otvorili izložbu reprodukcije umetničkih dela iz oblasti arapske kaligrafije, ali i dela primenjene umetnosti egipatske kulture.

„Mi smo razgovarali pre dolaska u galeriju o nekim budućim projektima, koji bi mogli da se realizuju u skorijoj budućnosti. Siguran sam da ćemo uskoro imati još zanimljivih dešavanja možda u oblasti filma, a možda opet u galeriji. Možda i mi iz Novog Pazara i Sandžaka odemo u Egipat i predstavimo se nekom našom izložbom i nekim našim projektom“, istakao je Memić.

„Nema jasnijeg jezika među ljudima, medju nacijama od jezika kulture. Imao sam čast da vidim vaše bogatstvo koje imate u muzeju. I pre nego sam došao da posetim ovaj Kulturni centar, bio sam ovde sa horom Đulistan i slušao divno izvođenje ilahija. Kod nas u Egiptu ima izreka: slušaj o osobi pre nego je susretneš. Mi smo o direktoru Memiću čuli mnogo toga lepog, i kad smo ga sreli samo smo se uverili u to“, istakao je ambasador.

Izložbi kaligrafskih dela, koja prestavljaju neverovatnu kombinaciju originalnosti i savremenosti, prisustvovao je i gradonačelnik Nihat Biševac, a ovi radovi biće dostupni Novopazarcima u naredne dve nedelje.

indeksonline.rs

Exit mobile version