Amazonu odobren apsurdan patent, fotografi besni

Američki patentni biro nedavno je odobrio Amazonov zahtev za patentom pod oznakom 8,676,045 i imena “Studio Arrangement”, koji objašnjava međusobni položaj kamere, pozadine, subjekta i studijskog osvetljenja – nešto što se koristilo otkako postoji studijska fotografija. Reakcije javnosti, a posebno fotografa su izrazito negativne, a red je došao i na peticiju

Decenijama staru ideju Amazon je odlučio da patentira iz nepoznatih razloga, ali možemo se optimistično (i uzaludno) nadati kako je kompanija to učinila kako bi ukazala na rupe koje postoje u patentnom sistemu SAD.

Sreća u celoj priči je utoliko što je tehnika koju opisuje Amazon vrlo specifična pa tehnički i najmanji pomak može olakšati stvar fotografima koji se pitaju da li će Amazon sada tužiti kompletan svet studijske fotografije koji se usudi da koristiti “subjekte pred belom pozadinom”.

Dejvid Hobi, poznat sa stranice Strobist koja se bavi baš fotografijom, rekao je kako čestita Amazonu – jer je kompanija uspela da učini ono što hiljade tehnoloških novinara i blogera nije objasnilo – demonstrira koliko je “sulud patentni proces”.

Slučaj je vrlo brzo postao atraktivan u različitim medijima – pa i onim (ne)ozbiljnim poput šoua Stivena Kolbera. Kolber je šaljivo rekao kako Amazon sad legalno “ima vlasništvo nad idejom prikazivanja stvari”.

Sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO