Amar Orić posjetio oca: Uskraćena su mu osnovna prava, nema prevodioca i adekvatan medicinski tretman

Sin ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, Amar Orić danas je posjetio oca u pritvoru 12 dana nakon što je uhapšen u Švicarskoj po potjernici Srbije. Amar je istakao kako je bio iznenađen stanjem u kojem ga je zatekao.

“Sada sam završio posjetu, bio sam iznenađen kako se dobro drži i koliko je stabilan. Sto se tiše tretmana u ekstradicijskom pritvoru, jednim dijelom je dobro, sam je u ćeliji, ali s druge strane su mu uskraćena osnovna prava – nema prevodioca, nema adekvatan medicinski tretman, nema pristup kantini, dvorištu, tretiraju ga gore nego osuđenike koji izdržavaju kaznu. Kaže da je s te strane skoro kao da je u Gvantanamu”, kazao je Amar.

Podsjećamo, Orić je 10. juna u poslijepodnevnim satima priveden u švicarskom Bernu zajedno sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem koji je nedugo nakon zadržavanja pušten.

Orić se još uvijek nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi gdje je uhapšen prema potjernici koju je za njim zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine.

Interpol Beograd raspisao je međunarodne potjernice za komadantima odbrane Srebrenice tokom rata u BiH Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru prošle godine zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina tokom 1992. godine.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravosnažno je 2008. godine oslobodilo Nasera Orića krivice za nespriječavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

(Anadolu Agency)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO